Povodom obeležavanja 120 godina od nastanka slike Seoba Srba, Paje Jovanovića i 93 godine od osnivanja Narodnog muzeja Pančevo, u petak, 23. decembra 2016. godine u 19,00 časova svečano će biti otvrena izložba “Smrti nema, ima seoba”.

U cilju obeležavanja 120 godina od nastanka kompozicije “Seoba Srba pod Arsenijem III Čarnojevićem 1690”, Narodni muzej Pančevo u saradnji sa ULUS-om i Muzejom Vojvodine, pozvao je zainteresovane stvaraoce da prilože dela koja tematizuju inspiraciju i njihov odnos prema ovom ikoničnom delu, te da ih objedinjene prikaže na odgovarajućoj izložbi. Devetnaest umetnika predstaviće svoja dela koja će ostati u vlasništvu Narodnog muzeja Pančevo, čime se podstiče i neguje vrlina baštinjenja.

Namera organizatora, u pogledu postavljanja koncepta, nije se odnosila na kopiranje ili repliku slike u celini ili pojedinih njenih partija, već je umetnicima u tom smislu ostavljeno otvoreno polje za interpretaciju.

Prateća izložba učenika osnovne škole “Miroslav Antić Mika”, koji su takođe svoju inspiraciju pronašli u delu Seoba Srba, biće otvorena u četvrtak, 22. decembra 2016. godine u 18,00 časova.

Verzija koja se čuva u Narodnom muzeju Pančevo je naslikana 1895-96. godine, pre dovršenja ispravki na verziji koja se nalazi u Muzeju Srpske pravoslavne crkve u Beogradu. Ona nam prenosi prvobitnu ideju autora prikazujući paradni portret tadašnjeg srpskog društva, uz težnju ka istorijskoj autentičnosti istovremeno poseduje i heroizovanu notu. Narodni muzej Pančevo je uz pomoć Grada Pančeva, tada Opštine, otkupio ovo delo 1971. godine od Marije Radojčić iz Pančeva.