Izložba „Ala smo se naodmarali…“ biće otvorena u Narodnom muzeju Pančeva 15.03.2016. godine u 19 časova
Gde i kako su se Vojvođani odmarali s kraja XIX i tokom XX veka

Narodni muzeja Pančevo sa velikim zadovoljstvo predstavlja gostujuću izložbu Muzeja Vojovodine „Ala smo se naodmarali…“ koja posetiocima, na atraktivan način, prikazuje omiljena mesta na kojima su se Vojvođani odmarali krajem XIX i tokom XX veka. Izložba će svečano biti otvorena 15. marta u 19 časova, a prisutnima će se obratiti autorke izložbe dr Agneš Ozer i Milikca Popović.
Kroz muzejsko-arhivsku građu i predmete iz privatnih kolekcija, autorke izložbe “Ala smo se naodmarali” Milkica Popović i dr Agneš Ozer ispričale su zanimljivu priču o letovanjima na Jadranskom moru, zimovanjima na planinama i boravcima u banjama, na rekama i jezerima koja su bila i omiljena laloška kupališta.
Ekonomsko snaženje građanstva u drugoj polovini XIX veka dovelo je do jačanja njegove svesti, koja se pre svega ispoljavala u načinu razmišljanja i stilu života. Uspostavljen je građanski sistem vrednosti, građanski stil života i određeno građansko ponašanje. Sve je bilo podređeno udobnijem i zdravijem životu. Najčešće se išlo na izlete u prirodu, kao i na obale reka i jezera, koje su bile veoma popularna kupališta. Prestižno je bilo jednom godišnje promeniti klimu, otići u neku svetsku ili obližnju banju, ali i na planinski svež vazduh. Promena zdravstvenih shvatanja o moru kao lečilištu uticala je na sve brojnije odlaske na letovanja, naročito između dva svetska rata.
Počeci zimskog turizma u Evropi zadiru u drugu polovinu XIXveka, ali na našim prostorima on se kasno razvio, tek nakon banjskog i morskog. U prvoj polovini XX veka su mnoga planinarska i smučarska društva iz Vojvodine bila česti gosti slovenačkih Alpa. Na izložbi se mogu videti i brojni rekviziti za zimske sportove prve klizaljke, gojzerice, a zatim Elanove skije i Toperove jakne…
Izložba „Ala smo se naodmarali…“ prava je prilika da se vide i modni detalji kroz istoriju, a pre svega kako su izgledali kupaći kostimi. Žensko kupaće odelo bilo je od vunenog ili pamučnog materijala dugačkog sedam metara, uglavnom crne ili tamoplave boje, a ispod duge suknje nosile su se pumparice. Dame su ulazile u vodu u čarapama, jer im se noge nisu smele videti u javnosti. Muškarci su se kupali u jednodelnom prugastom kupaćem kostimu koji je dosezao do kolena i imao kratke rukave.