07.06. Градоначеник града Панчева сазвао је данас хитан састанак на коме су присуствовали чланови градског већа и представници Завода за јавно здравље а поводом повећаног броја комараца на територији града Панчева.

Након састанка градоначелник је донео одлуку о проглашењу ванредне ситуације.
-Одлуку о проглашењу ванредне ситуације на територији града Панчева доносим због спровођења превентивних и оперативних мера за сузбијање комараца на територији града Панчева а ради спречавања епидемије коју могу изазвати комарци “грозница западног Нила&рдqуо; изјавио је градоначелник Павле Раданов након састанка.

Уколико временски услови дозволе сутра ће бити извршено шесто по реду третирање комараца ове године.

Поплаве, честе кише и висока влага погодовали су бржем размножавању комараца и онемогућавали су њихово ефикасније сузбијању. Апелујемо на суграђане да сходно својим могућностима ниско косе траву, уклањају стајаће воде у свом окружењу, прекривају дечје базене, да чарапама прекривају испусте својих септичких јама, јер се на таквим местима пуним влаге они најлакше размножавају. Такође је препорука Завода за јавно здравље да се користе репеленти који се купују у апотеци а служе за заштиту и од комараца али и од крпеља.

Грозница западног Нила је обољење које настаје 3 до 14 дана након убода зараженог комарца и код 80% инфицираних особа обољење протиче без значајнијих промена а око 20% заражених има благу клиничку слику у виду грознице, главобоље, мучнине, повраћања, отока лимфних жлезди или осипа на кожи. Поменути симптоми обично пролазе у року од пар дана. Код нешто мање од 1% инфицираних долази до развоја тежих облика болести.

Како су тзв кућни комарци, комарци који делују на пољу од 200 метара од места легла, преносиоци ове болести на сваком појединцу лежи одговорност, посебно током трајања ванредне ситуације, за своју личну заштиту и сузбијање њиховог даљег размножавања на начин који је предходно описан.

Градска управа ће наставити са третирањем комараца кад год временски услови то буду дозвољавали а ванредна ситуација ће трајати све док се број комараца не сведе на оптималан ниво.