Počeli su radovi na objektu Hale sportova u Pančevu, u skladu sa dinamikom realizacije aktivnosti na projektu “Energetska efikasnost – preduslov za bolju životnu sredinu“.
Tim povodom, na teren je izašla gradska menadžerka, Maja Vitman, i predstavila aktivnosti na projektu:

– Rehabilitacija Hale sportova u gradu Pančevu je jedna od značajnih tema na osnovu koje smo mi i konkurisali za sredstva po konkursu prekogranične saradnje “INTERREG IPA CBC” programa sa našim prekograničnim partnerom po ovom projektu, gradom Rešice iz Rumunije. Predviđeni radovi obuhvataju zamenu stolarije, izolaciju zidova i krova i instalaciju opreme za grejanje i hlađenje. Stara stolarija iznad borilišta, površine 275 m2, će biti zamenjena novom, aluminijumskom. Bočni zidovi i krov će biti pokriveni aluminijumskim panelima debljine 10 cm, a stara zidana klima komora iz 1969. godine će biti zamenjena novom koju će pokretati dve vazduh-voda toplotne pumpe. Ugradnjom toplotnih pumpi osim efikasnijeg grejanja po prvi put će biti omogućeno hlađenje Hale sportova.
Vrednost ovog zajedničkog projekta sa našim partnerom je oko 1.353.167,55 evra, a grad Pančevo, po ovom celokupnom projektu, je dobio 792.776,25 evra. Za izvođački projekat je ugovorena vrednost radova u iznosu od oko 607.000,00 evra što bi bilo u dinarskoj protivvrednosti oko 73 miliona dinara. Takođe, treba napomenuti učešće grada koje je oko 11 miliona dinara sa tim što smo mi konkurisali kod Autonomne pokrajine Vojvodine za sufinansiranje po ovakvoj vrsti projekta i dobili 4 miliona dinara.
Nakon završenih radova sportisti i gledaoci će imati mnogo bolje uslove u samoj Hali, a lokalna samouprava će smanjiti troškove održavanja kroz umanjene račune za grejanje i hlađenje.
Izvođenje planiranih radova će trajati 90 dana. U avgustu mesecu očekujemo Halu sportova u novom ruhu, spremnu za sledeću sportsku sezonu.

Očekivani rezultat je objekat energetskog razreda C u odnosu na sadašnji razred E. Na ovaj način se postiže glavni cilj projekta, doprinos energetskoj efikasnosti korišćenjem obnovljivih izvora energije i smanjenje emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte.
Izvođač radova je „Alfaco Inžinjering” iz Čačka koji je dobio ugovor na međunarodnom tenderu raspisanom po PRAG proceduri za finansiranje eksternih aktivnosti Evropske Unije.