Biciklofon je, da podsetimo, punjač za mobilni telefon koji se aktivira okretanjem pedala trenažnog bicikla. Od prošlog ponedeljka, građani svoje mobilne telefone mogu da dopune u Kafe Galeriji u Narodnoj bašti i u prostorijama TOP-a, a uz rekreaciju na biciklofonima.

Pančevo je jedini grad u Srbiji koji se može pohvaliti biciklofonima. Ovim dorađenim trenažnim biciklima, štedi se električna energija tokom punjenja mobilnih telefona, afirmiše bicikl kao alternativni vid prevoza i pospešuje fizička aktivnost svih koji biciklofon koriste. Biciklofoni su konstruisani i realizovani tako da se okretanjem pedala može dopuniti mobilni telefon. Ideja je potekla iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine Gradske uprave Pančevo, septembra prošle godine, povodom obeležavanja Evropske nedelje mobilnosti, a zasluga za konstrukciju i realizaciju pripada profesorima i učenicima Srednje mašinske škole u Pančevu.

Tada su postavljena tri biciklofona: u holu Gradske uprave, u holu Centra za kulturu i u čekaonici Autobuske stanice Pančevo. Pod sloganom ”Pametno punjenje”, biciklofoni ovih dana nastavljaju svoju ekološko edukativnu misiju. Povodom svetskog dana zaštite životne sredine, pre dva meseca, predati su na korišćenje učenicima srednje Medicinske škole ”Stevica Jovanović”, Muzičke škole ”Jovan Bandur” i Tehničke škole ”23. maj” u Pančevu.

Pošto je školska godina završena, prošlog ponedeljka su biciklofoni postavljeni u Kafe Galeriji u Narodnoj bašti i u prostorijama Turističke organizacije Pančeva, kako bi bili dostupni što većem broju korisnika. Treći biciklofon će nakon popravke u Mašinskoj školi Pančevo, biti prebačen u hol Gradske uprave.

Početkom nove školske godine, biciklofoni će, zahvaljujući Sekretarijatu za zaštitu životne sredine, biti postavljeni u drugim školama, a u cilju afirmacije bicikla kao alternativnog prevoznog sredstva, uštede električne energije, dopune mobilnih telefona i rekreacije.

 

bcklfn-top-2