Свечаном отварању 31. по реду Сланинијаде у Качареву, поред организатора, присуствовали су покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Вук Радојевић и градоначелник града Панчева Саша Павлов.

Градско веће прогласило је овогодишњу 31. Сланијаду за градску манифестацију. Организатори из “Фестивала сланине 1988 Сланинијада” најавили су да ће манифестација, јединствена по свом свом садржају, која је почела данас трајати пет дана током којих ће бити квалитетног садржаја културно-уметничког програма као и других тематских дешавања туристичко-привредног карактера. Организатори очекују око 100.000 посетилаца овогодишње Сланинијаде, што манифестацију чини значајном за град Панчево, али и само Качарево.

Градоначелник града Панчева, Саша Павлов, поздравио је све присутне и захвалио се организаторима и учесницима следећим речима:

– Ово је прилика да излагачи покажу своје умеће и стваралаштво, а заинтересованих излагача је сваке године све више, у тој мери да Сланинијада постаје позната и изван граница Србије. Сви излагачи уложили су труд, рад, своје умеће да би се пред вама нашли оригинални и укусни домаћи производи. У ових пет дана, они су ту да заједно са вама поделе искуства и рецепте за најукусније производа од меса који репрезентују традиционалне гастрономске обичаје и кухињу становништва Јужног Баната – истакао је Павлов.