Завршна конференција пројекта „Радном праксом до нових радних места у Јужном Банату“ одржана је у среду, 27. јануара 2016. године у Малој сали у згради Градске управе.

Пројекат финансира Министарство омладине и спорта РС, а спроводи Град Панчево у партнерству са Општином Пландиште, Општином Ковачица и Регионалним центром за друштвено-економски развој „Банат“. Пројекат траје до 1. фебруара 2016. године, а до сада су четири лица са територије града Панчева нашла запослење и најављено је запошљавање још минимум три лица са радне праксе у Панчеву и два лица у Пландишту.

Присутнима се у име града Панчева обратио заменик градоначелника Саша Левнајић, затим Снежана Клашња, помоћница министра у Министарству омладине и спорта РС, као и координатори на пројекту Раде Сурла, у име партнера-општине Пландиште, Сабина Киш, општина Ковачица, и Драган Радаковић, испред РЦР „Банат“, док је менаџер пројекта Марина Кахрић-Лазић презентовала постигнуте резултате на пројекту. На крају конференције заменик градоначелника уручио је захвалнице свим учесницима на пројекту – менторским предузећима и практикантима.

Заменик градоначелника Саша Левнајић изјавио је:

Циљ пројекта је пре свега повезивање предузетника са лицима која су завршила школовање. У нашем интересу је да те младе људе доведемо у везу са њима, да прођу и теоријску и практичну обуку и након тога, уколико постоји задовољство са обе стране, да се заснује радни однос, рекао је Левнајић и нагласио да је основни циљ пројекта запошљавање младих људи и поручио да млади наставе да раде на себи и да се стручно усавршавају, а да ће резултати доћи јер ће се у наредном периоду тражити знање и квалитет и приватни сектор биће покретач развоја друштва.

Помоћница министра за омладину Снежана Клашња нада се да ће захваљујући стручним компетенцијама које су практиканти стекли током стручне праксе, они наћи посао у менторским или сличним предузећима, а можда чак и основати сопствено предузеће:

Мени се чини да је значај овог пројекта такође у томе што умрежава, дакле, повезује, с једне стране компаније, оне који су нам важни и који исказују своје потребе и образовни систем, с друге стране, удружења грађана и јединице локалне самоуправе, а у центру свега су млади и побољшање њиховог положаја у друштву и, надамо се, останак у нашој земљи.

Како каже помоћница министра, Министарство омладине и спорта Републике Србије је у 2015. години издвојило 93 милиона динара за 37 пројеката који се баве запошљивошћу младих. Део пројеката спроводе јединице локалне самоуправе и Канцеларије за младе, а део удружења грађана.

Једна од практиканата који су успешно реализовали стручну праксу изјавила је да је задовољна што је научила много тога корисног на пракси у компанији Адеком, јер на факултету није било прилике за стицање практичног знања у толикој мери, нарочито када је реч о архитектонском пројектовању:

Учествовала сам малтене у изради идејних решења и у разради пројеката, у суштини у свему чиме треба да се бавим у својој струци, рекла је Мина Миладиновић.

У оквиру пројекта спроведена је теоријска обука за 73 полазника у три партнерске општине, чије су листе упућене менторским предузећима на усвајање и селекцију кандидата у складу са потребама и максималним бројем који је планиран за финансирање са пројекта.

Тромесечна радна пракса у оквиру пројекта окончана је 31. децембра 2015. године. Радна пракса успешно је реализована у 15 менторских предузећа за укупно 35 практиканата. У Пландишту је одржана пракса за 10 практиканата у предузећу Јасмил, у Ковачици за 10 практиканата у 4 предузећа: Екстра фреш веш, Славен комерц, Дебељачка језера и ресторан Гламур а у Панчеву је успешно реализовало праксу 15 практиканата у 10 предузећа: Пасаж, Утва Милан Премасунац Качарево, Идис, Адеком, Хипра инжињеринг, Хол нет, Поко Локо, Банатско Зрно, Георад и ХИП Петрохемија. Учешћем у пројекту, ова предузећа демонстрирала су своју друштвену одговорност од значаја за локални економски развој.