Završna konferencija projekta „Radnom praksom do novih radnih mesta u Južnom Banatu“ održana je u sredu, 27. januara 2016. godine u Maloj sali u zgradi Gradske uprave.

Projekat finansira Ministarstvo omladine i sporta RS, a sprovodi Grad Pančevo u partnerstvu sa Opštinom Plandište, Opštinom Kovačica i Regionalnim centrom za društveno-ekonomski razvoj „Banat“. Projekat traje do 1. februara 2016. godine, a do sada su četiri lica sa teritorije grada Pančeva našla zaposlenje i najavljeno je zapošljavanje još minimum tri lica sa radne prakse u Pančevu i dva lica u Plandištu.

Prisutnima se u ime grada Pančeva obratio zamenik gradonačelnika Saša Levnajić, zatim Snežana Klašnja, pomoćnica ministra u Ministarstvu omladine i sporta RS, kao i koordinatori na projektu Rade Surla, u ime partnera-opštine Plandište, Sabina Kiš, opština Kovačica, i Dragan Radaković, ispred RCR „Banat“, dok je menadžer projekta Marina Kahrić-Lazić prezentovala postignute rezultate na projektu. Na kraju konferencije zamenik gradonačelnika uručio je zahvalnice svim učesnicima na projektu – mentorskim preduzećima i praktikantima.

Zamenik gradonačelnika Saša Levnajić izjavio je:

Cilj projekta je pre svega povezivanje preduzetnika sa licima koja su završila školovanje. U našem interesu je da te mlade ljude dovedemo u vezu sa njima, da prođu i teorijsku i praktičnu obuku i nakon toga, ukoliko postoji zadovoljstvo sa obe strane, da se zasnuje radni odnos, rekao je Levnajić i naglasio da je osnovni cilj projekta zapošljavanje mladih ljudi i poručio da mladi nastave da rade na sebi i da se stručno usavršavaju, a da će rezultati doći jer će se u narednom periodu tražiti znanje i kvalitet i privatni sektor biće pokretač razvoja društva.

Pomoćnica ministra za omladinu Snežana Klašnja nada se da će zahvaljujući stručnim kompetencijama koje su praktikanti stekli tokom stručne prakse, oni naći posao u mentorskim ili sličnim preduzećima, a možda čak i osnovati sopstveno preduzeće:

Meni se čini da je značaj ovog projekta takođe u tome što umrežava, dakle, povezuje, s jedne strane kompanije, one koji su nam važni i koji iskazuju svoje potrebe i obrazovni sistem, s druge strane, udruženja građana i jedinice lokalne samouprave, a u centru svega su mladi i poboljšanje njihovog položaja u društvu i, nadamo se, ostanak u našoj zemlji.

Kako kaže pomoćnica ministra, Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije je u 2015. godini izdvojilo 93 miliona dinara za 37 projekata koji se bave zapošljivošću mladih. Deo projekata sprovode jedinice lokalne samouprave i Kancelarije za mlade, a deo udruženja građana.

Jedna od praktikanata koji su uspešno realizovali stručnu praksu izjavila je da je zadovoljna što je naučila mnogo toga korisnog na praksi u kompaniji Adekom, jer na fakultetu nije bilo prilike za sticanje praktičnog znanja u tolikoj meri, naročito kada je reč o arhitektonskom projektovanju:

Učestvovala sam maltene u izradi idejnih rešenja i u razradi projekata, u suštini u svemu čime treba da se bavim u svojoj struci, rekla je Mina Miladinović.

U okviru projekta sprovedena je teorijska obuka za 73 polaznika u tri partnerske opštine, čije su liste upućene mentorskim preduzećima na usvajanje i selekciju kandidata u skladu sa potrebama i maksimalnim brojem koji je planiran za finansiranje sa projekta.

Tromesečna radna praksa u okviru projekta okončana je 31. decembra 2015. godine. Radna praksa uspešno je realizovana u 15 mentorskih preduzeća za ukupno 35 praktikanata. U Plandištu je održana praksa za 10 praktikanata u preduzeću Jasmil, u Kovačici za 10 praktikanata u 4 preduzeća: Ekstra freš veš, Slaven komerc, Debeljačka jezera i restoran Glamur a u Pančevu je uspešno realizovalo praksu 15 praktikanata u 10 preduzeća: Pasaž, Utva Milan Premasunac Kačarevo, Idis, Adekom, Hipra inžinjering, Hol net, Poko Loko, Banatsko Zrno, Georad i HIP Petrohemija. Učešćem u projektu, ova preduzeća demonstrirala su svoju društvenu odgovornost od značaja za lokalni ekonomski razvoj.