У четвртак, 12. децембра 2019. године је на Термоелектрани-топлани Панчево постављен на темеље генератор парне турбине.

Постављање генератора је извршено у присуству Зорана Предића – државног секретара Министарства рударства и енергетике Републике Србије, генералног директора „Газпром енергохолдинг“ д.о.о. Дениса Фјодорова, генералног директора „НИС а.д. Нови Сад“ (група „Газпром њефт“) Кирила Тјурдењева, потпредседника Shanghai Electric Group Co. Ltd Sha Yunfengа, руских и српских новинара.

У састав главне опреме енергетског постројења ТЕ-ТО Панчево укупнe снаге електричне енергије око 200 МW улазе: две гасне турбине са генераторима, два котла-утилизатора и једна парна турбина са генератором. Испорука главне опреме започета је у лето ове године. На градилиште су најпре стигле гасне турбине са генераторима. Ова опрема произведена је на погонима Ansaldo Energia и поморским путем транспортована из италијанске луке Ђенова у румунску луку Констанца на Црном мору, а затим реком Дунав у луку Панчево. Постављање гасних турбина и генератора на темеље завршено је почетком августа.

У септембру су на градилиште стигли котлови-утилизатори, произведени на погонима „Shanghai Electric Group“, а у децембру – поморским путем из Шангаја преко луке Констанца парна турбина и генератор за турбину.

– Пројекат ТЕ-ТО Панчево реализује се у складу са планираним термин планом. Ток радова потврђује да изградња термоелектране-топлане може бити завршена пре уговореног рока, чак и пре 3 квартала 2020, под условом синхронизованог рада свих учесника Пројекта – истакао је Денис Фјодоров.

Свечаности је присуствовао и градоначелник Панчева Саша Павлов. Ова инвестиција, као и изградња фабрике Дубоке Прераде у Рафинерији, важне су за Панчево како са становишта животне средине, тако и због чињенице да су за оба потројења инвестициона улагања од скоро 500 милиона евра. Почетку реализације ове велике инвестиције на подручју Јужне индустријске зоне допринела је и ефикасна и квалитетна администрација града Панчева, која је омогућила да се у кратким роковима пружи потребна логистичка подршка. Инвестиција се реализује у зацртаној динамици, те ће у овим погонима током 2020. године посао наћи још око сто грађана.

Укратко о Термоелектрани-топлани Панчево:
Термоелектрана-топлана Панчево електричне снаге око 200 мегавата представља први пројекат групе „Газпром енергохолдинг“, који се реализује ван граница Руске Федерације, и прву парно-гасну електрану у Србији.
Произведена топлотна енергија биће усмерена на задовољење потребна Рафинерије нафте Панчево, док ће се електрична енергија пласирати на енергетском тржишту Србије и других земаља балканског региона.
Пројекат изградње Термоелектране-топлане Панчево заједничким снагама реализују група „Газпром енергохолдинг“ и компанија „НИС а.д. Нови Сад“ (група „Газпром њефт“). На основу резултата спроведене тендерске процедуре, за извођача радова на изградњи парно-гасног енергетског постројења по принципу „кључ у руке“ изабрана је кинеска компанија „Шангај електрик груп“.
Парно-гасна енергетска постројења имају значајне економске и еколошке предности у односу на традиционалну опрему на пару и угаљ. Наиме, у поређењу са традиционалним енергетским постројењима, која у Србији раде на мрки угаљ, њихово функционисање не доводи до формирања вишетонског отпада у виду пепела, нити до емисије чврстих материја и сумпорних оксида у атмосферу.

Извор: ГАЗПРОМ ЕНЕРГОХОЛДИНГ СЕРБИA ТЕ-ТО ПАНЧЕВО Д.О.О. и град Панчево

Фото: ГАЗПРОМ ЕНЕРГОХОЛДИНГ СЕРБИA ТЕ-ТО ПАНЧЕВО Д.О.О