Članica Gradskog veća zadužena za zaštitu životne sredine i održivi razvoj, Katarina Banjai, obavestila je sugrađane da je javni poziv za sufinansiranje troškova tipskog gasnog priključka za priključenje individualnih domaćinstava na gasnu mrežu završen.

– Želim da obavestim naše sugrađane da je javni poziv za sufinansiranje tipskog gasnog priključka završen. Mi smo taj poziv objavili u maju i evo za nepuna tri meseca pristiglo je 64 zahteva za koliko je i ostavljeno novca u budžetu za ovu godinu. Svakom domaćinstvu koje je predalo zahtev biće refundirana sredstva u iznosu od 47 500.00, 00 dinara.

Inače, velika je zainteresovanost građana kako ove godine, tako i prethodne godine, tako da će i u budžetu grada za 2019. godinu biti izdvojena sredstva za ovu namenu.

Isto tako potrebno je da ovu aktivnost sprovodimo u kontinuitetu kako bi dala svoje pozitivne rezultate, odnosno kako bi se poboljšao kvalitet vazduha u toku zimskog perioda, jer tada imamo problem sa povećanim koncentracijama čestica u vazduhu, a upravo te čestice, glavni emiteri tih čestica su dimnjaci privatnih, kućnih ložišta koja koriste čvrsto gorivo. Tako da je cilj ovog javnog poziva da što više domaćinstava koristi gas koji je čisti energent.

Izgrađena je nova gasna infrastruktura i ja se nadam da će se do sledeće godine ishodovati upotrebna dozvola za tu mrežu i da ćemo naš javni poziv uvećati, odnosno i druge delove grada obuhvatiti – objasnila je Katarina.