Gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović i narodni poslanik Marko Mladenović posetili su danas Zavod za javno zdravlje Pančevo, koji je od Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje dobio donaciju – automatizovani ELIZA aparat za kvantitativno ispitivanje antitela na virus SARS CoV 19. Dočekale su ih v.d. direktora prim. dr Ljiljana Lazić  i dr Jelena Minić Vasić, rukovodilac odeljenja kliničke mikrobiologije sa osobljem.

Na teritoriji Južnobanatskog okruga ni u jednoj državnoj zdravstvenoj ustanovi nije bilo moguće kvantitativno određivanje antitela na virus SARS CoV 19 i ova donacija je od najvećeg mogućeg značaja. Zavod je obezbedio prostor, potrošni materijal i izvršena je obuka zaposlenih za uvođenje nove zdravstvene usluge u kliničkoj mikrbiologiji Zavoda. Aparat je potpuno automatizovan i u jednoj partiji rada može da ispita oko 90 uzoraka krvi u isto vreme.

Gradonačelnik Stevanović, koji se ovom prilikom i lično testirao na antitela, izjavio je ovim povodom:

– Danas se još jednom pokazala izuzetna međuinstitucionalna saradnja različitih nivoa vlasti. Naime, pančevački Zavod za javno zdravlje je od Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje dobio aparat za kvantitativno merenje antitela na kovid 19 kao donaciju. Želim da iskoristim ovu priliku da se zahvalim direktoru lokalne, pančevačke filijale RFZO, gospodinu Dragu Terziću, koji je u saradnji za prim. dr Ljiljanom Lazić, uspeo da ishoduje da ovakav aparat bude u našem Zavodu za javno zdravlje. Radi se o uređaju za kvantitativno merenje antitela na razne viruse, a konkretno u ovom momentu će se on koristiti isključivo za merenje antitela na kovid 19. Naš Zavod je trenutno jedina državna zdravstvena ustanova u okrugu koja može kvantitativno da meri antitela. Do sada su građani južnog Banata takve analize mogli da urade samo u privatnim laboratorijama. Kada se urade testovi na antitela na kovid 19, oni će se nalaziti u državnoj kovid bazi i u takozvanom kovid pasošu. Pozvao bih sve sugrađane da se testiraju u Zavodu za javno zdravlje, ali i da budu odgovorni i da se vakcinišu. Podsećam da je Republika Srbija možda jedina država u Evropi, ako ne i u svetu koja na raspolaganju ima četiri vrste vakcina. U Pančevu je vakcinisanje moguće na dva načina: putem eUprave na već ustaljenim vakcinalnim punktovima u ambulanti Donji grad i u Mesnoj zajednici Tesla, kao i na punktovima namenjenim građanima koji dolaze na vakcinaciju bez zakazivanja: „Higija“ u Ulici Miloša Obrenovića 4 ili na mobilnom punktu čija lokacija se menja i koji će ovog vikenda ponovo biti u tržnom centru „Big“, a pre toga, ovih dana biće u naselju Mali rit, na Zelenoj pijaci i na platou ispred Kulturnog centra.

Ova vrsta analiza sada se radi u komercijalne svrhe i prema odluci Kriznog štaba Vlade Republike Srbije košta 1.800,00 dinara. Za sada se testiranje obavlja na lični zahtev građana i to bez zakazivanja, a kasnije će postojati mogućnost i na uput od strane izabranog lekara prema utvrđenim indikacijama za testiranje, kažu u Zavodu za javno zdravlje Pančevo.