Održana nova sednica Gradskog štaba za vanredne situacije grada Pančeva

                                                                     Javni gradski prevoz saobraća do 19 časova

Povodom novih mera Vlade Republike Srbije tokom vanrednog stanja u Republici Srbiji, u Gradskoj upravi grada Pančeva je u sredu 18. marta 2020. godine održana nova sednica Gradskog štab za vanredne situacije grada Pančeva. Sednicom je predsedavao komandant štaba, gradonačelnik Saša Pavlov, koji je nakon toga održao i konferenciju za novinare.

S obzirom na to da je od strane Vlade RS doneta zabrana kretanja u periodu od 20 časova do 5 časova, Gradski štab za vanredne situacije je doneo odluku da javni gradski prevoz, znači JKP „Autotransport“ Pančevo od danas saobraća do 19 časova.

Gradonačelnik je obavestio novinare i da je u toku dana održao dva sastanka sa predstavnicima trgovinskih lanaca i takođe predstavnicima banaka koje imaju poslovnice na teritoriji grada Pančeva, a u vezi sa pružanjem pomoći najstarijim sugrađanima koji nemaju pomoć drugih, kada je u pitanju snabdevanje osnovnim životnim namirnicama i proizvodima, imajući u vidu da od danas građani stariji od 65 godina ne mogu napuštati svoje domove.

Gradonačelnik Pavlov je ponovio da je Gradski štab za vanredne situacije grada Pančeva otvorio tri (3) nove telefonske linije za pomoć najstarijim sugrađanima na koje se mogu javiti ukoliko im je potrebna pomoć u vidu nabavke namirnica i lekova. Telefoni su od utorka, 17. marta 2020. godine dostupni 24 sata dnevno. Do 15.20 časova danas bilo je ukupno 166 poziva sugrađana. Nakon evidentiranja poziva, Gradski štab obaveštava organizaciju Crvenog krsta i volonteri Crvenog krsta idu u nabavku i kupovinu.

Kako bi volonteri što organizovanije i efikasnije obavili kupovinu, danas je dogovoreno da trgovinski lanci za njih odvoje jednu kasu i da im se obezbedi pomoć od strane zaposlenih kako bi što pre završili kupovinu i isporučili namirnice i to u određenom vremenskom periodu u toku dana za dolazak volontera.

Sa predstavnicima ekspozitura banaka je održan sastanak kako bi se sagledalo na koji način se može pomoći starijima od 65 godina, koji ne mogu izaći napolje, i ne mogu podići novac kako bi volonterima mogli da daju gotovinu za nabavku, gde je rečeno da će službenici banke u tom slučaju odlaziti na kućnu adresu, da su banke otvorile svoje kol centre, a da će im biti prosleđivane informacije o ovakvim potrebama i iz kol centra Gradskog štaba za vanredne situacije.

Gradonačelnik je apelovao na sugrađane da zaista zovu isključivo onda kada im je neophodna ova vrsta pomoći. Gradonačelnik je apelovao da stariji sugrađani poštuju naredbu Vlade Republike Srbije i da svi građani Pančeva poštuju nardbu Vlade o zabrani kretanja za sve između 20 časova uveče i 5 časova ujutro.

Na kraju je izrazio veliku zahvalnost organizacijama civilnog društva i drugim organizacijama na teritoriji grada Pančeva i građanima koji su se javili radi volontiranja, gde je i u ovoj situaciji pokazana pančevačka solidarnost i zamolio ih da ništa ne preduzimaju sami, već će biti pozvani i organizovani onda kada za to bude bila potreba.

BROJEVI TELEFONA KOL CENTRA ZA POMOĆ NAJSTARIJIM SUGRAĐANIMA SU: (013) 308 950, 308 960 i 308 736.