Седница Градског штаба за ванредне ситуације града Панчева
Забрана рада угоститељским објектима и тржним центрима

prodavnice otvorene od 4 do 7 za starije od 65

Поводом најновијих мера Владе Републике Србије током ванредног стања у Републици Србији, у Градској управи града Панчева је у суботу, 21. марта 2020. године одржана седница Градског штаба за ванредне ситуације града Панчева. Командат штаба градоначелник Саша Павлов је након тога одржао конференцију за новинаре.

На основу ОДЛУКЕ О ПРОГЛАШЕЊУ ВАНРЕДНОГ СТАЊА („Сл. гласник РС“, бр. 29/2020), а ради спречавања епидемије Covid-19 на територији града Панчева, Градски штаб за ванредне ситуације града Панчева, дана 21. марта 2020. године донео је следећу

Н А Р Е Д Б У:

1. Забрањује се рад угоститељских објеката на територији града Панчева (ресторани, кафићи, барови, ноћни барови, дискотеке и др.) почев од 21.03.2020.године од 15.00 часова за време трајања ванредног стања.

2. Забрањује се рад тржних центара на територији града Панчева почев од 21.03.2020.године од 20.00 часова за време трајања ванредног стања.

Градоначелник је на одржаној конференцији обавестио јавност да је према јутрошњем извештају Завода за јавно здравље Панчева епидемиолошка слика на територији града Панчева стабилна и да је ситуација под контролом.

Замолио је све субјекте да се придржавају забране рада јер ће поштовање забране бити строго контролисано од свих надлежних органа локалне самоуправе, а такође и од стране републичких органа.

Градоначелник је такође обавестио да ће сутра ујутро, старији од 65 година у периоду од 04.00 – 07.00 часова моћи да обављају куповину у продавницама које ће бити наменски отворене за њих у том периоду. Списак свих продавница ће бити објављен на званичној интернет презентацији града Панчева и у медијима и биће редовно ажуриран, како буду пристизале информације о продавницама које ће радити у ово време за најстарије суграђане. У овом тренутку то је 57 трговинских објеката који ће од сутра бити отворени од 04.00-07.00 часова. Највише је објеката у зони града Панчева, али и доста објеката у насељеним местима, тако да ће сви успети да се снабдеју са основним средствима и намирницама.

– Молим старије суграђане да ову набавку обављамо крајње дисциплиновано, поштујући сва ограничења међусобног растојања, изолације, избегавања контаката, сви ће доћи на ред, продавнице ће бити опремљене, моћи ћете да купујете све што вам треба, али немојте правити нерационалне резерве. Мрежа волонтера наставља да ради и после сутрашњег дана 24 часа су отворени телефони кол центра. Од понедељка ћемо имати поново састанке са управницима зграда и идентификоваћемо све старије од 65 година и моћи ћете на дневном нивоу да се снабдевате са оним што вам је потребно. Пуно је објеката заинтересованих да изађу у сусрет и отворе продавнице у овом периоду. Град Панчево врши процену које су продавнице добро снабдевене и могу да пруже адекватно ову услугу, а оне које немају капацитете за то, биће замољене да ни не отварају продавнице у овом периоду.

Градоначелник Павлов је поновио да је Градски штаб за ванредне ситуације града Панчева отворио три (3) нове телефонске линије за помоћ најстаријим суграђанима на које се могу јавити уколико им је потребна помоћ у виду набавке намирница и лекова. Телефони су од уторка, 17. марта 2020. године доступни 24 сата дневно. Након евидентирања позива, Градски штаб обавештава организацију Црвеног крста и волонтери Црвеног крста иду у набавку и куповину.


БРОЈЕВИ ТЕЛЕФОНА КОЛ ЦЕНТРА ЗА ПОМОЋ НАЈСТАРИЈИМ СУГРАЂАНИМА СУ: (013) 308 950, 308 960 и 308 736