Obuka o pravilnoj upotrebi bezbednosnih autosedišta za decu, održana je u četvrtak, 23. marta u Gradskoj upravi grada Pančeva. Obuku je organizovala Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije u saradnji sa Agencijom za saobraćaj grada Pančeva i Komitetom za bezbednost saobraćaja grada Pančeva.

U okviru obuke održana je tribina na temu „Problem stradanja dece u saobraćaju“ i teorijska i praktična obuka o upotrebi i pravilnoj montaži autosedišta u vozilima, uz diskusiju i pitanja na ovu temu.

Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije sprovodi obuku za pravilnu upotrebu bezbednosnih autosedišta za decu, u 20 lokalnih samouprava i isto toliko policijskih uprava.

Obuke su namenjene članovima lokalnih saveta za poslove bezbednosti saobraćaja, patronažnim sestrama, vaspitačicama i vaspitačima, predstavnicima policije, roditeljima i drugim zainteresovanima koji se bave poslovima bezbednosti saobraćaja.

Svrha obuke je podizanje nivoa informisanosti o temi upotrebe bezbednosnih sedišta, odnosno formiranje ispravnih stavova i ponašanja, kao i prenos znanja u vezi sa značajem njihove upotrebe i pravilnom postavljanju i korišćenju. Za ovu priliku pripremljena je brošura o pravilnoj upotrebi sedišta.

Prisutne roditelje i učesnike u ime grada Pančeva pozdravila je članica Gradskog veća zadužena za obrazovanje mr Tatjana Božić, u prisustvu predsednika Komiteta za bezbednost saobraćaja grada Pančeva Aleksandra Stevanovića i ostalih članova gradskog komiteta, a u ime republičke Agencije za saobraćaj obratio se Branko Stamatović.

Prisutni su ocenili da je obuka izuzetno korisna i važna, s obzirom na to da su deca najranjivija kategorija učesnika u saobraćaju, naročito kao putnici u vozilu, te da su autosedišta i njihova pravilna postavljenost i upotreba veoma značajna za smanjenje rizika.
Polaznici koji su prošli celu obuku, na poklon su dobili autosedišta za decu, koja je obezbedila Agencija za saobraćaj Republike Srbije.