Нелегално ускладиштен опасни отпад пронађен на подручју Панчева уклоњен је и збринут у складу са свим неопходним законским процедурама, рекао је данас министар заштите животне средине, Горан Триван који је заједно са представницима надлежних државних органа и представницима медија обишао локацију у Панчеву, у власништву фирме „Еко 21“, где је марта ове године пронађен нелегалан опасни отпад.

Како је објаснио министар, са ове локације сортирано је, узорковано, спаковано, а затим уклоњено око 260 тона углавном опасног отпада, чиме је успешно завршена заједничка акција Министарства заштите животне средине и надлежних органа. Поред чишћења ове локације, збринуто је 44 тоне опасног отпада пронађеног на локацији у Алибунару и 22 тоне на локацији у Баваништу. Поступак збрињавања опасног отпада пронађеног у тунелима циглане у Баваништу још увек је у току. У питању је детаљна и до сада неупражњавана сложена процедура збрињавања знатне количине опасног отпада, која је успешно и у најкраћем могућем року завршена, рекао је министар и захвалио јавном тужилаштву, Безбедносно-информативној агенцији и МУП-у. Без њиховог ангажовања, као и сарадње са локалном самоуправом, не могу се решавати оваква питања, истакао је министар.

Акцијом у Панчеву, недвосмислено је показано да ће држава одлучно спречавати злочин против животне средине и здравља људи. „Није могуће више чинити злочине према животној средини, то је апсолутно кажњиво. Ми се на овоме нећемо зауставити. Има још неколико локација у Србији где су процеси у току. Један од ових процеса који су започети прошле године је и завршен, и то правоснажном пресудом на казну затвора од четири и по, једне и по, и једне године затвора. Дакле, за злочин према животној средини у овој нашој дивној Србији се одговара, и то затвором“, истакао је Триван, и најавио наставак акције на откривању и збрињавању нелегално одложеног опасног отпада. Изражавајућу уверење да у Србији има још локација са сакривеним опасним отпадом који може погубно да делује на животну средину и здравље људи, позвао је све који се баве управљањем отпадом да поштују законске прописе и понашају се одговорно према здрављу људи. „Немојте то радити, ако не због нас, онда бар због наше деце“ поручио је. За успешно трајно решавање проблема управљања опасним отпадом, „требају нам новац, постројења, пројекти, и подршка јавности“, закључио је.

Саветник министра др Слободан Тошовић објаснио је да је од 260 тона уклоњеног отпада, 90 посто био опасан отпад, од чега око 10 посто хемијски отпад који ће бити извезен из Србије, а остало органски отпад, углавном отпадна уља. Отпад није био закопан у земљу, тако да није дошло до контаминације земљишта, и нема бојазни за угроженост водотокова, објаснио је Тошовић.

Градоначелник Панчева Саша Павлов захвалио је надлежним органима на благовременом поступању поводом извршеног „геноцида над животном средином“, и истакао да ће у овој еколошки најсензибилнијој локалној заједници наставити да улажу напоре у заштити и унапређењу животне средине:

– Данас се налазимо у граду Панчеву, еколошки најсензибилнијој или једној од еколошки најсензибилнијих локалних средина. Налазимо се на лицу места где је извршено конкретно кривично дело. Срећом, спречен је настанак већих последица које су у вези са здрављем људи и заштитом животне средине, захваљујући пре свега адекватном и благовременом поступању Владе Републике Србије, надлежног министарства и свих осталих државних органа и у том контексту сам изузетно захвалан као градоначелник града Панчева.

Град Панчево је настојао да у претходоном периоду покаже да се одговорно понаша имајући у виду да је еколошки најсензибилнија средина. Свакодневно улагање у нека питања као што је изградња фекалног колектора, потамишког колектора, као што је чишћење дивљих депонија, третман отпада на регионалној депонији, у ствари борба за здраву и одрживу животну средину.

Такође, оно због чега смо ми изузетно осетљива локална самоуправа у овом погледу, то су и наше фабрике јужне индустријске зоне, које морам заиста да похвалим великим нивоом улагања, због чега је дошло до знатног побољшања стања животне средине. Надам се да ће те фабрике заједно са надлежним министарством, па и са локалном самоуправом, где је надлежност њеног поступања, решити и проблеме неког историјског опасног отпада, како би нашој деци оставили здраву животну средину.

Одговорност града Панчева је заиста велика и ја сам сигуран да ћемо у сарадњи са надлежним министарством наћи начине и кадровске и финансијске и све оно што нам је потребно да свако ко ово питање овако озбиљно схвати, добије простор, начин и могућност да га тако и решава.

Министар Триван је још једном позвао грађане да пријаве локације где постоји сумња да је нелегално закопан опасни отпад, и помогну Министарству заштите животне средине у борби за здравију животну средину без закопаног опасног отпада.

Извор: http://www.ekologija.gov.rs/