Gradu Pančevu su, na osnovu javnog konkursa za finansiranje i sufinansiranje projekata u oblasti lokalnog i regionalnog ekonomskog razvoja, kao i u oblasti vodosnabdevanja i zaštite voda Uprave za kapitalna ulaganja Autonomne pokrajine Vojvodine, odobrena sredstva za dva važna kapitalna projekta.
Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović na svečanosti u Pokrajinskoj vladi uručio je danas, 31. januara 2018. godine ugovore za realizaciju projekata odobrenih na konkursima Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine.
Sredstva u ukupnom iznosu od 1,931 milijardi dinara, dodeljena su za realizaciju 36 projekata na teritoriji 29 gradova i opština u Vojvodini, u oblastima saobraćajne infrastrukture, lokalnog i regionalnog ekonomskog razvoja, vodosnabdevanja i zaštite vode, predškolskog obrazovanja, razvoja sporta i u oblasti energetske efikasnosti.
U skladu sa odlukama o dodeli sredstava, gradu Pančevu je dodeljeno ukupno 120.147.245,64 dinara.
U oblasti lokalnog ekonomskog razvoja to je projekat “Infrastrukturno opremanje “Severne industrijske zone” u Pančevu – završetak izgradnje saobraćajnica u iznosu od 33.187.148,33 dinara, a u oblasti vodosnabdevanja i zaštite voda projekat “Izgradnja potamiškog kolektora – II faza u iznosu od 86.960.097,31 dinara.
Ovim povodom, gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov prisustvovao je svečanom uručenju ugovora i tom prilikom istakao:

– Dobili smo veoma značajna sredstva za dva projekta. Nama su oba ova projekta u istoj funkciji, primarno za stavljanje severne poslovne zone u funkciju i totalno infrastrukturno opremanje severne poslovne zone. Druga jako bitna komponenta, jer se ovde, napominjem, radi o drugoj fazi, prva faza je već bila dovoljna sa poslovnu zonu, a druga faza pored podizanja kapaciteta ove mreže omogućava da u narednim godinama, ili već naredne godine omogućimo priključenje velikog broja korisnika i blizu 20 hiljada naših sugrađana na mrežu fekalne kanalizacije, odnosno potamiški kolektor i da oni dobiju mnogo bolju uslugu, što je ništa manje važno od puštanja u funkciju severne poslovne zone.

Ovaj novac je došao u najboljem momentu zato što imamo veoma ozbiljne investitore koji će, nadam se, da krenuti sa izgradnjom tokom ove godine, tako da ovaj novac u suštini predstavlja rasterećenje budžeta grada Pančeva, jer da novac nismo dobili od Pokrajine, bili bismo na neki način primorani da ova sredstva izdvojimo iz lokalnog budžeta.

U ove dve i po godine, mislim da grad Pančevo i Pokrajinska vlada nikada nisu imali bolju saradnju. Nemojmo zaboraviti da je Pokrajinska vlada, odnosno Uprava za kapitalna ulaganja, prošle godine finansirala izuzetno značajan projekat, a to je rekonstrukcija Opšte bolnice u Pančevu.

Grad Pančevo je shodno značaju uvažen, s obzirom na to da je jedan od četiri najveća grada u Vojvodini, ove godine je izdvojeno preko 120 miliona dinara i mi se iskreno nadamo da to neće biti sve, ali za prvu fazu je sasvim dovoljno sredstava. Ovo ukazuje i na ozbiljnost projekata koje je radila Gradska uprava, jer sigurno je kvalitet projekata bio od važnog značaja kod donošenja odluke.