U okviru realizacije Programa energetske sanacije stambenih zgrada, kuća i stanova, o finansijskoj podršci domaćinstvima u procesu energetske sanacije za 2021. godinu raspisuje se javni konkurs za sufinansiranje mera energetske efikasnosti porodičnih kuća i stanova na teritoriji grada Pančeva za 2021. godinu. Mere energetske sanacije u domaćinstvima predviđene Pravilnikom o sufinansiranju mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova, sprovode se kroz saradnju sa privrednim subjektima, a krajnji korisnici bespovratnih sredstava su domaćinstva na teritoriji grada Pančeva. Članica Gradskog veća grada Pančeva zadužena za zaštitu životne sredine i održivi razvoj Katarina Banjai, najavila je otvaranje Javnog poziva za građane:

– Kao što smo najavili prošlog meseca, Grad Pančevo učestvuje u programu energetske sanacije porodičnih kuća i stanova u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike Republike Srbije. S obzirom na to da je ovo prva godina da sprovodimo ovakve aktivnosti, mi smo se odlučili da finansiramo dve mere: prva mera je zamena spoljnih prozora i vrata, a druga mera je instalacija i nabavka kotlova na prirodni gas. Za obe mere je obezbeđeno po 2 miliona dinara. Na javnom konkursu odabrani su privredni subjekti koji će raditi energetsku sanaciju. Za zamenu stolarije imamo prijavljenih 16 privrednih subjekata i 3 za zamenu kotlova. Od njih će građani tražiti predračun sa kojim će konkurisati na Javni poziv koji je otvoren za građane od 27. avgusta do 16. septembra 2021. godine. Pravilnikom i tekstom Javnog poziva, koji građani mogu naći na internet stranici Grada Pančeva je detaljno objašnjeno ko ispunjava uslove za učešće na konkursu, koja dokumentacija je potrebna i na koji način će se rangirati pristigle prijave. Maksimalna sredstva koja građani mogu dobiti su u visini do 50 odsto od ukupno potrebnog iznosa, s tim što za zamenu stolarije taj iznos ne može preći 100.000,00 dinara, a za zamenu kotlova na gas 70.000,00 dinara. Subvencionisaće se samo celokupna zamena stolarije, odnosno zamena stolarije u celom stanu, kući ili na etaži ukoliko je u pitanju višespratna kuća. Građani mogu konkurisati ili za prvu ili za drugu meru. Sve pristigle prijave komisija će rangirati na osnovu broja bodova, a potom izvršiti i terenski obilazak, radi uvida u stanje tih stambenih objekata, zaključno sa rednim brojem podnosioca prijave do kojeg su obezbeđena sredstva za subvencionisanje. Tek nakon terenskog obilaska, kada se potvrde podaci koji su dati u prijavi, napraviće se konačna rang lista krajnjih korisnika koji će dobiti sredstva od Grada i Ministarstva rudarstva i energetike.

Detaljnije informacije možete pogledati na sledećem linku: http://www.pancevo.rs/ekologija/javni-konkurs-za-sufinansiranje-mera-energetske-efikasnosti-porodicnih-kuca-i-stanova-na-teritoriji-grada-panceva-za-2021-godinu/