У оквиру реализације Програма енергетске санације стамбених зграда, кућа и станова, о финансијској подршци домаћинствима у процесу енергетске санације за 2021. годину расписује се јавни конкурс за суфинансирање мера енергетске ефикасности породичних кућа и станова на територији града Панчева за 2021. годину. Мере енергетске санације у домаћинствима предвиђене Правилником о суфинансирању мера енергетске санације породичних кућа и станова, спроводе се кроз сарадњу са привредним субјектима, а крајњи корисници бесповратних средстава су домаћинства на територији града Панчева. Чланица Градског већа града Панчева задужена за заштиту животне средине и одрживи развој Катарина Бањаи, најавила је отварање Јавног позива за грађане:

– Као што смо најавили прошлог месеца, Град Панчево учествује у програму енергетске санације породичних кућа и станова у сарадњи са Министарством рударства и енергетике Републике Србије. С обзиром на то да је ово прва година да спроводимо овакве активности, ми смо се одлучили да финансирамо две мере: прва мера је замена спољних прозора и врата, а друга мера је инсталација и набавка котлова на природни гас. За обе мере је обезбеђено по 2 милиона динара. На јавном конкурсу одабрани су привредни субјекти који ће радити енергетску санацију. За замену столарије имамо пријављених 16 привредних субјеката и 3 за замену котлова. Од њих ће грађани тражити предрачун са којим ће конкурисати на Јавни позив који је отворен за грађане од 27. августа до 16. септембра 2021. године. Правилником и текстом Јавног позива, који грађани могу наћи на интернет страници Града Панчева је детаљно објашњено ко испуњава услове за учешће на конкурсу, која документација је потребна и на који начин ће се рангирати пристигле пријаве. Максимална средства која грађани могу добити су у висини до 50 одсто од укупно потребног износа, с тим што за замену столарије тај износ не може прећи 100.000,00 динара, а за замену котлова на гас 70.000,00 динара. Субвенционисаће се само целокупна замена столарије, односно замена столарије у целом стану, кући или на етажи уколико је у питању вишеспратна кућа. Грађани могу конкурисати или за прву или за другу меру. Све пристигле пријаве комисија ће рангирати на основу броја бодова, а потом извршити и теренски обилазак, ради увида у стање тих стамбених објеката, закључно са редним бројем подносиоца пријаве до којег су обезбеђена средства за субвенционисање. Тек након теренског обиласка, када се потврде подаци који су дати у пријави, направиће се коначна ранг листа крајњих корисника који ће добити средства од Града и Министарства рударства и енергетике.

Детаљније информације можете погледати на следећем линку: http://www.pancevo.rs/ekologija/javni-konkurs-za-sufinansiranje-mera-energetske-efikasnosti-porodicnih-kuca-i-stanova-na-teritoriji-grada-panceva-za-2021-godinu/