Upetak 15. novembra 2019. godine u Pančevu je svečano potpisan Ugovor o otuđenju građevinskog zemljišta u javnoj svojini Republike Srbije, a na teritoriji grada Pančeva, između Republičke direkcije za imovinu Republike Srbije i nemačke kompanije BROSE, koja će izvesti investicioni projekat od značaja za Grad Pančevo i Republiku Srbiju, vredan preko 180 miliona evra i izgraditi objekat u Pančevu na lokaciji severne poslovne zone.

Ugovor su u prisustvu gradonačelnika Saše Pavlova, zamenika gradonačelnika Predraga Živkovića i gradske menadžerke Maje Vitman potpisali: Niklas Beyes i Boris Michael Sonnekalb u ime BROSE d.o.o, Peter Mahlenbrey i Axel Schmidt ispred BROSE INTERNATIONAL GMBH, a u ime Republičke direkcije za imovinu Nevenka Zeljković, načelnik Odeljenja za raspolaganje građevinskim zemljištem Republičke direkcije za imovinu Republike Srbije.

Investicioni projekat, u čiju svrhu će biti izgrađen poslovni objekat na 23 hektara građevinskog zemljišta, odnosi se na proizvodnju motora za upravljače, električnih pumpi za ulje i motora za ventilacijsko hlađenje, kao i uspostavljanje odeljenja za istraživanje i razvoj i prodaju, a u okviru projekta će biti zaposleno 1100 ljudi.

Gradonačelnik Pančeva istakao je ovim povodom:

– Veliki dan za Republiku Srbiju, veličanstven dan za Grad Pančevo i za sve naše sugrađane. Kompaniji Brose želim dobrodošlicu u Pančevo. Dolazak ovakve kompanije – lidera u oblasti mehatronike i izrade auto-komponenti u naš grad ima veliki značaj s obzirom na to da se radi o kapitalno intenzivnoj investiciji vrednoj preko 180 miliona evra, koja će otvariti 1100 novih radnih mesta. Pri tome, ova investicija u svojoj strukturi podrazumeva investiciju od preko 100 miliona evra samo u novu tehnologiju i nove mašine koje će biti instalirane u proizvodnom pogonu, podrazumeva veliko ulaganje u istraživački i razvojni centar, a svaka kompanija koja ulaže u istraživački centar u jednom mestu, došla je da u tom mestu ostane i da razvija svoju proizvodnju. Kada kažemo 1100 zaposlenih moramo imati u vidu i strukturu zaposlenih i visinu ličnih primanja – oko 50 odsto zaposlenih biće visoko kvalifikovana radna snaga. Oko 70 odsto će raditi u samoj proizvodnji, što je jako bitno, a prosečna zarada će biti negde oko 1700 evra što je znatno iznad proseka koji mi danas imamo u našoj državi. Ova investicija znači ostanak mladih u Srbiji i u Pančevu, ne samo kroz radni proces sutra u Brose-u, već i kroz kvalitetno obrazovanje u našim srednjim školama koje su i do sada bile konkurentne, a koje će uz pomoć kompanija koje dolaze ovde da investiraju biti još konkurentnije. To znači život za mala i srednja preduzeća i ja se ovom prilikom zahvaljujem predstavnicima kompanije Brose jer smo u dosadšnjim razgovorima više puta potencirali upravo to da se osveži mreža potencijalnih lokalnih dobavljača. Ovom prilikom i pozivam predstavnike malih i srednjih preduzeća da iskoriste ovaj nemerljiv razvojni potencijal upravo za njih, jer nam se na ovakav način otvaraju ciljna tržišta za uspostavljanje visokotehnološkog i produktivnog procesa. Ovo znači bolji život za sve Pančevce, jer ovu investiciju prati poboljšanje uslova pružanja komunalnih usluga i poboljšanje infrastrukture u značajnom obimu. Ona ima i svoj širi društveni kontekst, jer kada su ovakve investicije u pitanju, a ja moram da napomenem da smo pre ove imali još jednu značajnu investiciju kompanije ZF, one podrazumevaju rast građevinskog sektora, što je u Pančevu u priličnoj meri i vidljivo, povećanje prometa i posao za sektor trgovine, ugostiteljstva, turizma. Sve ovo što sam rekao zaista menja dimenziju i kvalitet života u gradu Pančevu i to će biti vrlo vidljivo u narednom periodu od dve do četiri godine kad ova i ovakve investicije zažive u punom kapacitetu – proizvodnom tehnološkom i po broju novozaposlenih. Lično sam mnogo srećan, želim da ispoljim veliku zahvalnost pre svega predsedniku Republike Srbije i Vladi jer su vodili odgovornu državnu politiku koja je omogućila da Srbija izgradi takav privredni ambijent i takav međunarodni ugled da budemo u prilici danas da ovako velike i značajne kompanije i lideri u svojoj proizvodnji imaju priliku da dođu i investiraju u Srbiji.

Niklas Beyes, direktor Brose za Srbiju izjavio je nakon potpisivanja:

– Jako smo zadovoljni što smo danas ovde, kompanija Brose nije imala do sada proizvodne pogone u Srbiji i Srbija je nedostajala na našoj proizvodnoj mapi. U 24 zemlje mi imamo 64 pogona. Ova kompanija radi preko 100 godina i preko 26 hiljada ljudi je zaposleno u našim pogonima. Imali smo šest milijardi prometa. Specijalizovani smo za mehatroničke elemente, elemente za sedišta, auto-komponente, a ovde u Srbiji bismo želeli da proširimo našu proizvodnju koja se odnosi na pogonski deo automobila. Planiramo da dvostruko povećamo proizvodnju pogonskih delova u naredne dve godine. I u ovom planu je naš pogon, na ovoj lokaciji, u Pančevu, veoma značajan. Upravo smo stekli vlasništvo nad 220 000 metara kvadratnih zemljišnog poseda. Za početak ćemo početi da gradimo prostor od 50 hiljada kvadratnih metara. Ovde ćemo proizvoditi motore, pogonske elemente i ono što je gradonačelnik ranije rekao, započećemo ovde i istraživački centar gde ćemo testirati naše nove elemente. Do 2026. godine zaposlićemo 1100 ljudi. Od toga će jedan broj biti zaposlen u istraživačkom centru, koji se bavi testiranjem. Možete zamisliti da je bila velika konkurencija. Srbija je bila u velikoj konkurenciji sa drugim zemljama kada smo odlučivali gde ćemo započeti proizvodnju. Ali, od samog početka smo naišli na odličnu saradnju, na odličan prijem, kako od strane Vlade Republike Srbije, tako i od strane lokalne vlasti i službi, tako da nam je bilo lako da se odlučimo. Odlični razlozi zbog kojih smo se opredelili za Pančevo i za Srbiju su takođe i blizina univerzitetskog centra. Imate odlične univerzitete, naročito tehničke univerzitete sa kojih već možemo da regrutujemo kadrove za rad u našem pogonu. Isto tako za grad Pančevo smo se odlučili zato što Pančevo ima industrijsku istoriju, ima tu pozadinu da razume industrijsku proizvodnju, sam gradonačelnik dolazi iz petrohemijske industrije i predstavlja jedan živ, budan grad. Od početka smo osetili i da je privreda ta koja može da nam pruži podršku i da možemo lepo da sarađujemo sa privrednim sektorom. Imali smo odličnu saradnju i sa Vladom Republike Srbije i sa gradonačelnikom, gradom Pančevom i sa Razvojnom agencijom Srbije. Mi smo prosto zaključili da je to savršeno, savršeno smo se uklopili i prilikom pregovora smo lako razgovarali i dolazili brzo do rešenja. Ambiciozni smo da što pre krenemo sa daljim koracima, nadamo se da će biti registrovana parcela uskoro, da ćemo te korake što pre završiti i da krenemo u izgradnju. U novembru sledeće godine, želimo da uselimo, odnosno da donesemo prvu opremu za naše pogone. Prve delove želimo da proizvedemo u januaru 2021. godine i do avgusta da proširimo proizvodnju na pun kapacitet. S obzirom na dosadašnju saradnju, apsolutno sam uveren da ćemo ovo uspeti, da ćemo zajedno ove ciljeve ostvariti na obostrano zadovoljstvo.

Nevenka Zeljković je istakla da joj je veliko zadovoljstvo što je Republička agencija za imovinu učesnik i u ovom zajedničkom projektu Republike Srbije i grada Pančeva, čija realizacija će doprineti razvoju kako grada Pančeva, tako i Republike Srbije.

Foto: Goran Nikolić