Упетак 15. новембра 2019. године у Панчеву је свечано потписан Уговор о отуђењу грађевинског земљишта у јавној својини Републике Србије, а на територији града Панчева, између Републичке дирекције за имовину Републике Србије и немачке компаније BROSE, која ће извести инвестициони пројекат од значаја за Град Панчево и Републику Србију, вредан преко 180 милиона евра и изградити објекат у Панчеву на локацији северне пословне зоне.

Уговор су у присуству градоначелника Саше Павлова, заменика градоначелника Предрага Живковића и градске менаџерке Маје Витман потписали: Niklas Beyes и Boris Michael Sonnekalb у име BROSE d.o.o, Peter Mahlenbrey и Axel Schmidt испред BROSE INTERNATIONAL GMBH, а у име Републичке дирекције за имовину Невенка Зељковић, начелник Одељења за располагање грађевинским земљиштем Републичке дирекције за имовину Републике Србије.

Инвестициони пројекат, у чију сврху ће бити изграђен пословни објекат на 23 хектара грађевинског земљишта, односи се на производњу мотора за управљаче, електричних пумпи за уље и мотора за вентилацијско хлађење, као и успостављање одељења за истраживање и развој и продају, а у оквиру пројекта ће бити запослено 1100 људи.

Градоначелник Панчева истакао је овим поводом:

– Велики дан за Републику Србију, величанствен дан за Град Панчево и за све наше суграђане. Kомпанији Brose желим добродошлицу у Панчево. Долазак овакве компаније – лидера у области мехатронике и израде ауто-компоненти у наш град има велики значај с обзиром на то да се ради о капитално интензивној инвестицији вредној преко 180 милиона евра, која ће отварити 1100 нових радних места. При томе, ова инвестиција у својој структури подразумева инвестицију од преко 100 милиона евра само у нову технологију и нове машине које ће бити инсталиране у производном погону, подразумева велико улагање у истраживачки и развојни центар, а свака компанија која улаже у истраживачки центар у једном месту, дошла је да у том месту остане и да развија своју производњу. Kада кажемо 1100 запослених морамо имати у виду и структуру запослених и висину личних примања – око 50 одсто запослених биће високо квалификована радна снага. Око 70 одсто ће радити у самој производњи, што је јако битно, а просечна зарада ће бити негде око 1700 евра што је знатно изнад просека који ми данас имамо у нашој држави. Ова инвестиција значи останак младих у Србији и у Панчеву, не само кроз радни процес сутра у Brose-у, већ и кроз квалитетно образовање у нашим средњим школама које су и до сада биле конкурентне, а које ће уз помоћ компанија које долазе овде да инвестирају бити још конкурентније. То значи живот за мала и средња предузећа и ја се овом приликом захваљујем представницима компаније Brose јер смо у досадшњим разговорима више пута потенцирали управо то да се освежи мрежа потенцијалних локалних добављача. Овом приликом и позивам представнике малих и средњих предузећа да искористе овај немерљив развојни потенцијал управо за њих, јер нам се на овакав начин отварају циљна тржишта за успостављање високотехнолошког и продуктивног процеса. Ово значи бољи живот за све Панчевце, јер ову инвестицију прати побољшање услова пружања комуналних услуга и побољшање инфраструктуре у значајном обиму. Она има и свој шири друштвени контекст, јер када су овакве инвестиције у питању, а ја морам да напоменем да смо пре ове имали још једну значајну инвестицију компаније ZF, оне подразумевају раст грађевинског сектора, што је у Панчеву у приличној мери и видљиво, повећање промета и посао за сектор трговине, угоститељства, туризма. Све ово што сам рекао заиста мења димензију и квалитет живота у граду Панчеву и то ће бити врло видљиво у наредном периоду од две до четири године кад ова и овакве инвестиције заживе у пуном капацитету – производном технолошком и по броју новозапослених. Лично сам много срећан, желим да испољим велику захвалност пре свега председнику Републике Србије и Влади јер су водили одговорну државну политику која је омогућила да Србија изгради такав привредни амбијент и такав међународни углед да будемо у прилици данас да овако велике и значајне компаније и лидери у својој производњи имају прилику да дођу и инвестирају у Србији.

Niklas Beyes, директор Brose за Србију изјавио је након потписивања:

– Јако смо задовољни што смо данас овде, компанија Бросе није имала до сада производне погоне у Србији и Србија је недостајала на нашој производној мапи. У 24 земље ми имамо 64 погона. Ова компанија ради преко 100 година и преко 26 хиљада људи је запослено у нашим погонима. Имали смо шест милијарди промета. Специјализовани смо за мехатроничке елементе, елементе за седишта, ауто-компоненте, а овде у Србији бисмо желели да проширимо нашу производњу која се односи на погонски део аутомобила. Планирамо да двоструко повећамо производњу погонских делова у наредне две године. И у овом плану је наш погон, на овој локацији, у Панчеву, веома значајан. Управо смо стекли власништво над 220 000 метара квадратних земљишног поседа. За почетак ћемо почети да градимо простор од 50 хиљада квадратних метара. Овде ћемо производити моторе, погонске елементе и оно што је градоначелник раније рекао, започећемо овде и истраживачки центар где ћемо тестирати наше нове елементе. До 2026. године запослићемо 1100 људи. Од тога ће један број бити запослен у истраживачком центру, који се бави тестирањем. Можете замислити да је била велика конкуренција. Србија је била у великој конкуренцији са другим земљама када смо одлучивали где ћемо започети производњу. Али, од самог почетка смо наишли на одличну сарадњу, на одличан пријем, како од стране Владе Републике Србије, тако и од стране локалне власти и служби, тако да нам је било лако да се одлучимо. Одлични разлози због којих смо се определили за Панчево и за Србију су такође и близина универзитетског центра. Имате одличне универзитете, нарочито техничке универзитете са којих већ можемо да регрутујемо кадрове за рад у нашем погону. Исто тако за град Панчево смо се одлучили зато што Панчево има индустријску историју, има ту позадину да разуме индустријску производњу, сам градоначелник долази из петрохемијске индустрије и представља један жив, будан град. Од почетка смо осетили и да је привреда та која може да нам пружи подршку и да можемо лепо да сарађујемо са привредним сектором. Имали смо одличну сарадњу и са Владом Републике Србије и са градоначелником, градом Панчевом и са Развојном агенцијом Србије. Ми смо просто закључили да је то савршено, савршено смо се уклопили и приликом преговора смо лако разговарали и долазили брзо до решења. Амбициозни смо да што пре кренемо са даљим корацима, надамо се да ће бити регистрована парцела ускоро, да ћемо те кораке што пре завршити и да кренемо у изградњу. У новембру следеће године, желимо да уселимо, односно да донесемо прву опрему за наше погоне. Прве делове желимо да произведемо у јануару 2021. године и до августа да проширимо производњу на пун капацитет. С обзиром на досадашњу сарадњу, апсолутно сам уверен да ћемо ово успети, да ћемо заједно ове циљеве остварити на обострано задовољство.

Невенка Зељковић је истакла да јој је велико задовољство што је Републичка агенција за имовину учесник и у овом заједничком пројекту Републике Србије и града Панчева, чија реализација ће допринети развоју како града Панчева, тако и Републике Србије.

Фото: Горан Николић