U petak, 24. juna 2016. godine u Koncertnoj sali Muzičke škole „Jovan Bandur“ Pančevo održana je svečanost koju tradicionalno u čast dobitnika diplome „Vuk Karadžić“ i pohvale „Učenik generacije“ u srednjim školama, organizuje Grad Pančevo.

Lokalna samouprava je ove godine obezbedila ukupno 620.000 dinara za 62 maturanta, a sem 10.000 dinara, svako od njih je za postignute rezultate dobio i knjige u vrednosti od 1.100 dinara, za šta je Grad srednjim školama uplatio sredstva u iznosu od 80.000 dinara.

Nakon umetničkog programa učenika Muzičke škole, novčane nagrade najboljim maturantima uručili su gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov i članica Gradskog veća zadužena za obrazovanje mr Tatjana Božić.

Gradonačelnik Saša Pavlov rekao je da je reč o simboličnoj nagradi, a da Grad nastoji da stvori podsticajni poslovni ambijent.

Vi ste pametna budućnost koju mi pokušavamo da promovišemo ovih godina. Vi treba da pravite jedan zdrav sistem, ne kao pojedinci, već kao grupa akademskih građana. Sistem je jedna vrlo složena organizacija, ali što je više pametnih, vrednih i marljivih ljudi, a ja ih vidim ispred sebe u velikom broju, to je veća šansa da takav sistem što pre uspostavimo. Zato vam od srca želim pre svega da dobro prođete prijemne ispite, da upišete ono što želite, da što pre završite vaše visokoškolsko obrazovanje i da se što pre profesionalno ostvarite. Ispred mene nisu samo pametni, vredni i marljivi ljudi, nego pre svega dobri ljudi, a to je prvi preduslov za sve ostalo, rekao je gradonačelnik.

Članica Gradskog veća mr Tatjana Božić čestitala je vukovcima i đacima generacije i poželela im mnogo uspeha i sreće u daljem školovanju i radu:

Nadamo se da ćete uspeti da upišete ono što ste zamislili, da završite škole i da se vratite u naš grad. Takođe, znamo da đak generacije nije samo učenik koji ima sve petice, da on mora da bude i svestran, da pomaže drugima, da pre svega bude dobar čovek, kako je gradonačelnik rekao, poručila je mr Tatjana Božić.

Diplomu „Vuk Karadžić“ i priznanje „Učenik generacije“ steklo je ukupno 62 maturanta iz 9 srednjih škola, i to iz: Gimnazije „Uroš Predić“ 41 maturant, Medicinske škole „Stevica Jovanović“ 4 maturanta, Ekonomsko-trgovinske škole „Paja Marganović“ 5 maturanata, Elektrotehničke škole „Nikola Tesla“ 3 maturanta, Tehničke škole „23. maj“ 2 maturanta, iz
Mašinske škole“Pančevo“ 4 maturanta i po jedan maturant iz Poljoprivredne škole „Josif Pančić“, Muzičke škole „Jovan Bandur“ i Baletske škole „Dimitrije Parlić“.

Ove godine diplomu „Vuk Karadžić“ stekao je 51 maturant, 6 su dobitnici diplome „Vuk Karadžić“ i pohvale „Učenik generacije“, a njih 5 su dobitnici pohvale „Učenici generacije“.