Свечано уручење кључева од 40 станова саграђених за избеглице из Босне и Херцеговине и Републике Хрватске које имају пребивалиште на територији града Панчева одржано је у среду 30. марта 2022. године у 11 часова у Панчеву, у Улици Радивоја Кораћа бб, а уручење кључева од 8 станова за избеглице из Босне и Херцеговине и Републике Хрватске, саграђених у насељеном месту Глогоњ, организовано је у 13 часова, у Улици 8. марта 1а.

Станови су изграђени у оквиру Потпројекта 5 Регионалног стамбеног програма.

Александар Стевановић, градоначелник Панчева, изјавио је да је поносан и да се радује што присуствује овом свечаном догађају, јер зна колко то значи за сваку породицу:

– Данас се усељава укупно 48 породица, а у наредном временском периоду ти станови ће бити откупљени на опште задовољство свих нас. Знам да су многи од вас након сазнања да су станови у изградњи, обилазили зграду и са нестрпљењем чекали када ћете моћи да се уселите и ево тог дана, а ја вам сада од срца честитам. У непосредној близини зграде са ових 40 станова, у току је изградња још једне, којом ћемо збринути нових 36 породица. Панчево је примило 12.000 избеглица из Босне и Херцеговине и Хрватске, као и 1.600 расељених лица са Косова и Метохије. Локална самоуправа је претходних година много урадила у пружању помоћи избеглим, расељеним и прогнаним лицима. Наравно, најзначајнији резултати су у вези са стамбеним збрињавањем, тако да је до сада у сарадњи са бројним донаторима, град Панчево успео да збрине више од 630 породица интерно расељених и избеглих лица. Хвала Комесаријату за избеглице и миграције Републике Србије и свим партнерима на пројекту, као и бројним донаторима.

Поред градоначелника Панчева, догађају су присуствовали Владимир Цуцић, комесар за избеглице и миграције Републике Србије, Виолета Самарџић из УНХЦР-a, Јован Лазаров, шеф кабинета директора Јединице за управљање пројектима у јавном сектору д.о.о. Београд, Драгана Купрешанин, заменица градоначелника, Миленко Чучковић, члан Градског већа града Панчева задужен за подручје рада, запошљавања и социјалне политике, као и представници других државних и међународних организација и институција.

Рeгиoнaлни стамбени програм зajeднички је вишeгoдишњи прoгрaм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, кojи имa зa циљ дa oбeзбeди трajнa стaмбeнa рeшeњa зa нajугрoжeниjе избeгличке пoрoдице у рeгиoну. Спроводи се уз подршку ОЕБС-а и УНХЦР-а, а финансиран је средствима Европске уније, која је и највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Норвешке, Швајцарске, Италије, Данске, Турске, Луксембурга, Шпаније, Кипра, Чешке, Мађарске, Румуније и Словачке. Град Панчево је до сада помагао кроз набавку грађевинског материјала (282 пакета), откуп сеоских кућа (77), доделу монтажних кућа (26) и изграђено је више стотина стамбених јединица (245).