Данас, 3. априла 2018. године, у Малој сали Градске управе града Панчева, свечано су уручене пензионерске картице најстаријим суграђанима.

Свечаности су присуствовали, испред Републичког фонда за ПИО директорка Филијале Панчево Саша Дрчелић, градоначелик града Панчева Саша Павлов и Миленко Чучковић, члан Градског већа задужен за подручје рада, запошљавања и социјалне политике.

Пензионерске картице Фонда ПИО намењене су свим пензионерима, без обзира коју врсту пензије користе. То је документ који омогућује пензионерима да докажу статус пензионера, а да при том не морају да показују чек од пензије или решење о оствареном праву. Картице су бесплатне и биће додељене без накнаде свим корисницима пензија и права из пензијског и инвалидског осигурања.

Том приликом, градоначелник је поздравио све присутне и свечано уручио картице пензионерима.

– Пензионерске картице се везују за погодности које ова популација има и које су као такве установљене. Исто тако, има доста погодности са аспекта локалне самоуправе, односно града, пре свега у коришћењу комуналних услуга. Оно што град може да пружи директно, то је надоградња већ постојећих погодности у вези са плаћањем комуналних услуга, али има доста у граду институција и предузећа, која могу да изађу у сусрет пензионерима, да прошире неку област деловања или признавања пензионерских картица.
Сходно томе, шаљем поруку јавности да се јави или локалној самоуправи или одговарајућој филијали ПИО фонда или Удружењу пензионера у Панчеву, како би понудили своје услуге, односно неке субвенције које би дали овој популацији. Врло лако ћемо ми да изађемо у сусрет да склопимо одговарајући уговор и проширимо деловање пензионерских картица.

Једна врло битна ствар јесте да је град Панчево одавно имао иницијативу да, одмах после Београда, уђе у систем пензионерских картица, али смо у договору са надлежним Министарством установили да пензионери на терититији целе Републике Србије уживају ово право, па смо из тог разлога мало сачекали. Међутим, дошао је дан када и панчевачки пензионери постају власници, односно носиоци овако једне картице, а сви ћемо се потрудити да помогнемо овој популацији – објаснио је Павлов.

Директорка Филијале Панчево Саша Дрчелић, истакла је значај и погодности пензионерских картица:

– Пензионерске картице Фонда ПИО намењене су свим пензионерима, без обзира коју врсту пензије користе, односно да ли су старосни, породични или инвалидски пензионери, без обзира колика им је пензија, односно где им је пребивалиште.

Пензионерске картице су документ који омогућује пензионерима да докажу статус пензионера, а да при том не морају да показују чек од пензије или решење о оствареном праву. Посебно ако знамо да оба документа садрже велики број личних података, који се могу злоупотребити. Хоћемо да омогућимо пензионерима безбедно доказивање свог статуса.

Картице су бесплатне и биће додељене без накнаде свим корисницима пензија и права из ПИО. Уручује се лично, уз личну карту.

Напомињем да ће сваки пензионер уз картицу добити и обавештење од Фонда чему је картица намењена, како је могу користити, коме да се обрате у случају да је изгубе и сличне корисне информације – наводи директорка.