У четвртак, 3. марта 2016. године, у Месној заједници „Омољица“ одржана је свечана церемонија и конфереција за штампу поводом донације Јапана за ЈКП „Омољица“ у Омољици у износу од 86.209 евра за куповину камиона смећара, контејнера и канти за ђубре, као подршку унапређењу животне средине у оквиру Пројеката за основне потребе становништва у Србији.

На конференцији су се обратили градоначелник града Панчева Саша Павлов, проф. др Снежана Богосављевић Бошковић, министарка пољопривреде и заштите животне средине Републике Србије, Његова екселенција Ђуићи Такахара, амбасадор Јапана у Републици Србији и в.д. директора ЈКП-а „Омољица“ Ђура Топаловић.

Градоначелник Саша Павлов рекао је:

Захваљујући сарадњи наше две земље и подршци Владе Јапана, у Омољици су створени услови да се на један много квалитетнији и ефикаснији начин управља комуналним отпадом, што је један од стратешких циљева не само града Панчева него и Републике Србије, да живимо у једној здравој околини, да имамо једне здраве ресурсе, а посебно је битно граду Панчеву јер мислим да наш град на овакав начин мења слику о себи.

Градоначелник је захвалио Амбасади и Влади Јапана и јапанском народу на подршци и учешћу у заједничким пројектима из области заштите животне средине, социјалне и здравствене заштите и образовања, као и Министарству пољопривреде и заштите животне средине РС, које је својим активностима и пројектима створило оквир за поменути стратешки развој града, и руководству и запосленима у јавно-комуналном предузећу „Омољица“, које активно ради на побољшању услуга у локалној заједници и захваљујући овој донацији ефективније и ефикасније обавља свој посао.

Министарка пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић Бошковић о важности донације за грађане Панчева изјавила је:

Ово је једна изузетно важна донација, важна помоћ грађанима Панчева, Јавно-комуналном предузећу „Омољица“, зато што употпуњујемо систем којим се на организовани начин боримо за успостављање стандарда који су на нивоу Европе, а то су врло захтевни и скупи стандарди ефикасним управљањем отпадом. Ви знате, као грађани, шта значи имати један добро организовани систем и верујем да ће донација која је опредељена Панчеву допринети ефикаснијем коришћењу опреме за примарну селекцију отпада, за сакупљање отпада, за трансфер отпада.

Министарка Богосављевић Бошковић истакла је да је од 1999. године Влада Јапана укупно издвојила више од 480 милиона евра за помоћ Србији, а да у оквиру Пројеката за основне потребе становништва у Србији у истом периоду ова помоћ износи 11 милиона евра.

Његова екселенција амбасадор Ђуићи Такахара изјавио је:

Чуо сам да је Јавно-комунално предузеће у Омољици имало проблема са недозвољеним бацањем смећа и његовим нагомилавањем услед коришћења трактора прилагођених за скупљање отпада и недовољног броја контејнера. Драго ми је што данас видим лепо село и уверен сам да су обезбеђени камион смећар и контејнери значајно допринели побољшању околине.

Амбасадор је навео примере сарадње Јапана и града Панчева, као што су донација за некадашњи Здравствени центар „Јужни Банат“, данашњи Дом здравља Панчево и Геронтолошки центар Панчево, боравак Јапанаца у граду Панчеву, који су у програму учења тениса и догађаји у вези са Јапаном и јапанском културом.

Очекујем да ће овим пројектом већ успостављени добри односи између Јапана и Панчева и пријатељске везе Јапана и Србије у будућности бити још јачи, рекао је амбасадор Такахара.

В.д. директора ЈКП-а „Омољица“ Ђура Топаловић рекао је:

Од донације Владе Јапана обезбеђена је куповина камиона смећара, 40 стубних канти и 40 контејнера, где је самом том опремом побољшан рад и квалитет Јавно-комуналног предузећа у Омољици, побољшано је и брже је одношење самог комуналног отпада са територије Месне заједнице „Омољица“ и наша Омољица је данас много чистија, унапређенија и боља.

Захваљујући се народу Јапана, Топаловић је у име предузећа и свих Омољчана захвалио и претходном директору ЈКП-а „Омољица“, садашњем члану Градског већа задуженом за комуналну делатност Драгану Грујичићу, који је аплицирао и учествовао у свим фазама пројекта.