Град Панчево је, у складу са јавним позивом који је расписао Кабинет министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику Републике Србије у фебруару ове године, поднео предлог пројекта „Подршка здравом материнству у насељеним местима града Панчева“. Предлог пројекта односио се на набавку возила за свих 9 насељених места и процењења вредност је износила 35.610.000,00 дин. (27.910.000,00 дин. + 7.700.000,00 дин.)

Кабинет МДПП је одобрио средства за суфинансирање пројекта у укупном износу од 9.100.000,00 од чега је учешће МДПП 7.125.300,00, локалне самоуправе 1.974.700,00 за набавку 3 аутомобила за патронажу, 1 мобилног ултразвучног апарата и 1 CTG апарата.

Тим поводом, градоначелник Саша Павлов и директор Дома здравља Панчево, др Стојан Вишекруна обишли су у среду 26. јуна 2019. год. амбуланте у Долову, Омољици и Јабуци и свечано уручили кључеве три аутомобила за рад патронажне службе, у присуству председника месних заједница, медицинског особља, сестара и лекара, као и окупљених мештана. Поред бројних законских и подзаконских решења која дефинишу високи стандард здравствене заштите жена током трудноће, порођаја и периода материнства до 12 месеци после порођаја постоји простор за унапређење квалитета пружених услуга у области здравствене заштите жена у трудноћи, те смањење морбидитета и морталитета мајки и новорођенчади, перинаталне смртности, мртворођености и учесталости конгениталних аномалија у Републици Србији. Ова унапређења директно треба да утичу на одлуку да се млади парови решавају на родитељство и рађање више деце. Посебно су угрожена сеоска насеља у којима је најприметнија депопулација.

– Град Панчево у сарадњи са Домом здравља Панчево пре 10 година започео је Програм „Гинеколошка и педијатријска здравствена заштита у насељеним местима”. Наведеним програмом Дом здравља Панчево спроводи активности здравствене заштите за унапређење здравља жена и деце у насељеним местима града Панчева са циљем повећања доступности здравствене заштите осетљивим групама, кроз организован одлазак гинеколога и педијатара у насељена места. Циљна група овог програма су жене и деца са територије града Панчева, која живе у насељеним местима. За ове намене из буџета града Панчева је у 2019. години обезбеђено 7.700.000,00 динара, а Програм се реализује током 2019. године. Овај програм је било потребно додатно унапредити и обезбедити што чешће посете свим насељеним местима на територији града Панчева, те нам је изузетно задовољство да констататујемо да су у овом тренутку обезбеђена средства за три насељена места, и да смо у прилици да их пустимо у рад, дакле, набавка је завршена и возила су ту, а такође је у процедури и набавка за ултразвучни и CTG апарат. Град ће и даље конкурисати како би се обезбедила побољшана услуга трудницама, породиљама и новорођеним бебама и у свим осталим насељеним местима на територији Панчева. Овај пројекат нам је изузетно важан, с обзиром на то да је у питању сеоско подручје и да сама ефикасност пружених услуга управо зависи од проведеног ефективног и ефикаснот времена на терену. Како су банатска села доста пространа, удаљена и до 30км од центра града, и с обзиром да могућност неког другог превоза не постоји или је ограничен само на ударне термина одласка и доласка с посла, набавка аутомобила значајно унапређује рад патронажних сестара на селу и штеди време проведено у путу. Осим тога, уређењем и опремањем простора обезбеђује се одрживост ове услуге у наредном периоду, а Град Панчево наставиће да финансира програм гинеколошке и педијатријске заштите у насељеним местима, истакао је градоначелник Павлов.

Град Панчево је оснивач установе „Дом здравља Панчево“ која пружа примарну здравствену заштиту становништву на територији Града Панчева. Обухват становништва здравственом заштитом односи се на око 74.000 становника који живе у граду, а чак 50.511 становника у селима.

Свако село има здравствену амбуланту у којој се спроводи здравствена заштита. Према Номенклатури здравствених услуга на примарном нивоу здравствене заштите, посета патронажне сестре новорођенчету и породиљи је пет пута код све деце, а код деце са ризиком по налогу педијатра, док се код трудница посета спроводи само једном, а код високоризичних трудноћа само према налогу гинекологa. Град жели да услугу „Школа родитељства“ учини доступном свим трудницама из свих 9 насељених места и да унапреди pрограм „Гинеколошка и педијатријска здравствена заштита у насељеним местима”.

Др Стојан Вишекруна рекао је да му је изуетно драго што је у прилици да уручи кључеве три аутомобила, који ће знатно унапредити патронажну службу.

– До сада, ова места нису имала своја возила, па могу да кажем да ће после овога сигурно бити пуно боље, јер сада имају возила, која ће ту бити стационирана, и то за све потребе амбуланти у насељеним местима. Ја могу да кажем да сам у овом Дому здравља 31 годину и не сећам се да је некада набављено 3 возила у једном дану. Конкурисали смо код Владе Републике Србије и добили смо средства за ова три возила, за CTG апарат и мобилни утразвучни апарат, који ће нама пуно да значи, зато што постоји програм финансиран од стране Града – „Гинеколози и педијатри у насељеним местима“. Апарат ће биту у Дому здравља, тако да ћемо моћи да радимо и превентивне прегледе, а с друге стране, да онда када нам буде требало можемо користити у насељеним местима, пошто је апарат мобилан и лак, врло софисициран и квалитетан са четири сонде, можемо рећи последња реч технике за такве апарате, објаснио је др Вишекруна.