У присуству председника Републике Србије, Александра Вучића, компанија „ZF Friedrichshafen AG“ данас је свечано отворила фабрику у Панчеву. На новој производној локацији, у северној индустријској зони Панчева, производиће се првенствено електричне машине и генератори за хибридне и електричне погоне, као и прекидачи за мењаче и микропрекидачи.

Свечаном отварању нове фабрике немачке компаније „ZF Friedrichshafen AG“ за производњу аутоделова, инвестицији вредној 160 милиона евра, у којој је тренутно запослено 300 радника, а у којој ће након реализације наредних фаза бити запослено укупно 1000 радника, присуствовали су председник Републике Србије Александар Вучић, председник Покрајинске владе Игор Мировић, амбасадор Савезне Републике Немачке у Србији Томас Шиб и градоначелник Панчева Саша Павлов. Дочекало их је највише руководство компаније – члан управног одбора компаније ZF Михаел Ханкел и руководилац ZF дивизије E-Mobility Јерг Гротендорст.

– Данас је посебан дан, не само за Панчево и АП Војводину, већ и за целу Србију. Много труда је уложено да би ова компанија дошла у Србију. Хвала Влади Републике Србије, Покрајинској влади и Граду Панчеву, јер без тимског рада не би било могуће привући ову велику компанију у нашу земљу, која је данас, једна од најмодернијих и најсавременијих. Како је рекао, ЗФ ће запослити укупно 1.300 људи и отворити развојни и технолошки центар, где ће радити најбољи инжењери и развијати нове технологије. Тиме ћемо моћи да сачувамо младе људе у нашој земљи. У Панчеву ће се живети много боље и много сам поносан и срећан што отварамо ову фабрику. Ускоро овде да постављамо камен темељац и за друге фабрике. Живело пријатељство Србије и Немачке – поручио је председник Републике Србије Александар Вучић.

– За нас је изузетно важно што је управо у Панчево, у Србију, дошао гигант какав је „ZF Friedrichshafen“, и зато од вашег доласка за нас нема боље препоруке за друге компаније, да свој капитал улажу у нашу земљу, јер сигуран сам, боље место за инвестирање неће наћи – казао је председник Мировић и додао да је „ZF“ технологија будућности.

Градоначелник Панчева Саша Павлов, подвукао је значај ове инвестиције за Панчево, Банат, Војводину и Србију:
– Данас је велики дан за Панчево и његове грађане, данас после 40 година застоја у привредном развоју и вишедеценијске деградације скоро свега до тада изграђеног, наш град обнавља своју индустријску традицију. Изградњом ове значајне фабрике враћа нам се свима вера да Панчево може да буде оно што је било пре 40 година – један од најјачих индустријских центара са високим степеном запослености и изнад просечном ценом рада. Хвала представницима ZF-а са којима смо сви ми из локалне самоуправе и републичке администрације прошли један тежак и захтеван процес, али увек завршавајући на обострано задовољство све раније од дефинисаних рокова. Хвала Вам што сте Панчево препознали као град са повољним пословним амбијентом, што сте уочили и јавно похвалили позитивну пословну перспективу и посвећеност и брзину у сарадњи свих кључних страна у Републици Србији те због тога, како овде на терену и можемо данас да видимо, три године од раније планиране динамике започели другу фазу ваше инвестиције вредну преко 60 милиона евра и додатних 460 нових радних места. Посебна вредност друге фазе је и изградња научно-истраживачког центра у којем ће бити ангажовано преко 100 врхунских стручњака из Србије чиме јасно дајете знак да сте овде дошли не само да останете него да развијате и нове пројекте у будућности.

Михаел Ханкел, члан Управног одбора „ZF Friedrichshafen AG“ у свом обраћању истакао је – Остварили смо заједнички успех у Панчеву и Управни одбор наше компаније одлучио је да проширимо наше производне капацитете и запослимо још више људи у области електричне мобилности овде, у вашој земљи.

Руководилац ZF дивизије E-Mobility Јерг Гротендорст каже да идеја мобилности оставља фосилна горива иза себе и да данашњу церемонију отварања фабрике треба схватити као почетак нове индустријске ере у Панчеву.

– Ширење фабрике ће направити од Панчева највећу ZTF локацију е-мобилности у Европи изван Немачке. Ми смо се свесно одлучили за ову инвестицију и захваљујући српским универзитетима образоваћемо нову генерацију инжењера е-мобилности како бисмо очували снагу групације и снагу локације у Панчеву – рекао је Гротендорст.

Амбасадор Немачке у Србији Томас Шиб истакао је да је производни погон ZF-a у Панчеву доказ одличне економске сарадње Немачке и Србије и оценио да је Србија остварила импресивне макроекономске резултате, који ће бити још бољи спровођењем даљих реформи.

Компанија „ZF Friedrichshafen AG“ је технолошка групација која испоручује системе за мобилност путничких аутомобила, доставних возила и индустријске технологије. Запошљава 149.000 радника на глобалном нивоу на око 230 локација у 40 земаља.