Svečanim presecanjem vrpce, u subotu 25. maja 2019. godine, otvorena je u Vojlovci Etno-kuća bukovinskih Sekelj-Mađara, izuzetno zdanje koje svedoči o istoriji, kulturi i tradiciji Sekelj-Mađara u našem gradu.

Etno-kuću svečano su otvorili Državni sekretar za nacionalnu politiku Vlade Mađarske Arpad Janoš Potapi, gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov i Vilmoš Lečei, predsednik KUD „Tamaši Aron“ iz Pančeva.

Ideja o tome da se kupi kuća pored sedišta MKUD „Tamaši Aron“ u Vojlovici i da se na taj način proširi dvorište, rodila se još davno, krajem šesdesetih – početkom sedamdesetih godina.

Na osnovu razgovora sa visokim zvaničnicima vlade Mađarske i uz donaciju Državnog sekretarijata za nacionalnu politiku odobrena su sredstva i 20. avgusta 2015. godine je potpisan Ugovor o prodaji. U izgradnju i opremanje etno-kuće sa letnjom pozornicom, Vlada Mađarske uložila je oko 100.000 evra. Usledili su meseci u prikupljanju dokumentacije i dozvole za izgradnju. U međuvremenu je doneta odluka o izradi sekelj-kapije, simbola Sekelj-Mađara. Kapija je izrađena u Mađarskoj, mestu Hidaš i odatle je u elementima prevezena u Pančevo. Aprila 2016. godine je sekelj-kapija podignuta i osveštana da svedoči o tome da u Pančevu od 1883. godine žive bukovinski Sekelj-Mađari.

Projekat je nastavljen dobijanjem dozvole za gradnju i postavljanjem temelja etno-kuće septembra 2017. godine. 2018. tokom cele godine se marljivo radilo da bi se do maja 2019. godine završila izgradnja ne samo etno – kuće, već i uređenje celog dvorišnog prostora, izgradnja pomoćnih prostorija za odlaganje starih alata i drva za ogrev, otvorene bine i uređenje dvorišnog dela stare zgrade. Izvođač radova je bilo SZR „Šimak“ iz Padina, preduzetnik Jan Šimak, koji su uložili mnogo truda i napora da udovolje svim zahtevima za verodostojan izgled etno-kuće, nalik na vojlovačku kuću u kakvoj su stanovali preci. Na primer: izrada kamina na starinski način, izrada drvenih ukrasa, zidanje ciglom, uređenje staza, parking-prostora i kolskih prilaza.

Meštani Vojlovice, Sekelj-Mađari, sačuvali su mnoge upotrebne predmete, nameštaj i tekstile, rukotvorine, i dobrovoljno su darivali sve to za uređenje etno-kuće. Kuća je bogato opremljena, naročiti uzimajuću u obzir činjenicu, da je od doseljenja prošlo više od 135 godina.

Svečano otvaranje etno-kuće bukovinskih Sekelj-Mađara okupilo je sve ljude dobre volje. Mnogo ljudi je nesebično, dobrovoljno pomagalo da novo zdanje dobije dušu i da se omogući kroz simbolično vraćanje u prošlost negovanje kulture i tradicije. Svečanosti su prisustvole visoke zvanice iz Mađarske i Rumunije, predstavnici zbratimljenog grada Bonjhada na čelu sa gradonačelnicom Fionom Ferenc Iboja, predstavnici nacionalnih zajednica, institucija kulture, kulturno-umetničkih društava i veliki broj građana Vojlovice.

Gradonačelnik Saša Pavlov, izrazio je veliku zahvalnost Vladi Mađarske i istakao da je Pančevo ponosno na svoje sugrađane, potomke Sekelj-Mađara, kao što je ponosno na svih 26 nacionalnih zajednica koje složno žive u ljubavi, toleranciji, komšijskoj brizi i međusobnom poštovanju, što je najveće bogatstvo Pančeva.

– Svojim doseljavanjem, Sekelj-Mađari koji su ovde pronašli svoj dom, dali su veliki doprinos i obogatili Pančevo svojom kulturom, tradicijom i folklorom, a ovo prelepo zdanje ostaje budućim generacijama da nastave da neguju sve vrednosti koje su im u nasleđe ostavili njihovi preci, rekao je gradonačelnik Pavlov.