Градоначелник Панчева Саша Павлов и амбасадорка Републике Македоније Њ.Е. Вера Јовановска – Типко пресецањем врпце свечано су отворили два нова објекта у Јабуци.

Два нова објекта у виду трга и летње сцене испред О.Ш. „Гоце Делчев“ у Јабуци, плод су заједничких активности удружења „Илинден“, Месне заједнице Јабука, Нафтне индустрије Србије (НИС) као спонзора и финансијера и Националног савета македонске наицоналне заједнице као логистичке подршке. Такође, данашња свечаност у Јабуци представља и наставак и традиционално добру сарадњу локалне самоуправе и амбасаде Републике Македоније.

Њ.Е. гђа Вера Јовановска-Типко, истакла је: – Посебно ми је драго што данас као амбасадор Републике Македоније у Србији присуствујем овој значајној манифестацији која показује како је македонска заједница у Србији негована и очувана и показује једну друштвену одговорност приликом конкретних пројеката, а то је изградња трга и летње бине испред школе „Гоце Делчев“ у којој се изучава македонски језик. Ово је прави приказ синергије између македонске заједнице у Србији, локалне самоуправе и компаније, који заједнички раде у циљу друштвеног развоја и културног и економског просперитета две суседне пријатељске државе. Мисли глобално, делиј локално – то је мисија амбасаде Републике Македоније зато што је услед сарадње са локалном самоуправом и рад на конкретним пројектима, посебно на иницијативу македонске заједнице овде у Јабуци, успео да се реализује овакав пројекат који ће побољшати квалитет живота грађана у месној заједници Јабука.

– У име Града Панчева и у лично име желим да изразим задовољство што смо данас овде заједно у Јабуци да уочи највећег хришћанског празника отворимо два нова објекта која ће у знатној мери побољшати услове и културни живот у Јабуци. Желим да истакнем дивну сарадњу на којој желим да се захвалим амбасадорки са којом сам имао част и задовољство да се сусретнем неколико пута у протеклом периоду и да смо разговарали о конкретним пројектима у области привреде, културе, образовања и спорта, а у циљу још бољег упознавања, сарадње и јачања веза међу нама. Морам у овом тренутку да истакнем и одличну сарадњу са Националним саветом македонске националне заједнице. Град Панчево учествује у неговању и заштити културне баштине, језика, обичаја и традиције македонске националне заједнице и ми се континуирано трудимо да негујемо наше традиционално добре међуљудске и међунационалне односе. И наравно, желим да се захвалим финансијерима – Нафтној индустрији Србије, са којима кроз програм Заједници заједно сарађујемо сваке године, и да истакнем један изузетно одговоран однос према локалној заједници и друштвено одговорно пословање, јер заиста кроз своје програме подршке доприносе развоју на културном привредном, туристичком, образовном и другим пољима чему смо и данас сведоци у виду ова два нова објекта, изјавио је градоначелник Саша Павлов.

У склопу овог догађаја, а поводом ускршњих празника, македонско удружење ,,Илинден“ из Јабуке уз подршку Националног савета македонске националне мањине, деци предшколског и школског узраста у О.Ш. ,,Гоце Делчев“ у Јабуци овом приликом подељени су пригодни едукативно-слатки пакетићи, у циљу промовисања изучавања предмета Македонски језик са елементима националне културе.