У четвртак, 30. јуна 2016. године у Малој сали Градске управе организован је пријем за студенте који ће обављати студентску летњу праксу.

Студенте је поздравио члан Градског већа задужен за подручје рада, запошљавања и социјалне политике Миленко Чучковић, који им је поручио да наредних месец дана буду вредни и успешни, као што су и на студијама.

Битно је да се ви сутра јавите својим послодавцима и да након месец дана кад вас обавесте да је то успешно обављено, да будете похваљени од стране послодаваца, да би следеће године могао неко други да учествује, а вас очекује, нарочито оне који завршавају ове године, да следеће године будете у програму стручне праксе, у ком факултетски образовани месечно добијају 20.000 динара и обављају стручну праксу од 6 до 12 месеци, у зависности од полагања стручног испита.

Хвала вам што сте дошли, желим вам успех у раду, али и у учењу. Ових 10.000 нису велика средства, потрошите их онако како сматрате да је најбоље, у августу се лепо одморите, а у септембру поново узмите књигу и радите оно за шта сте се определили, рекао је Чучковић.

Студентска летња пракса намењена је студентима основних, мастер, специјалистичких и докторских студија на факултетима и високим струковним школама у Републици Србији и омогућава студентима једномесечну практичну обуку код послодаваца током јула месеца 2016. године и месечну новчану помоћ у износу од 10.000 динара током трајања праксе.

На Јавни позив студентима за учешће у мери „Студентска летња пракса“ за 2016. годину пријавио се 61 студент, а у овој мери у оквиру Локалног акционог плана за запошљавање града Панчева учествоваће 45 студенaта који су испунили тражене услове предвиђене јавним позивом.

Једна од студената је Владана Туркуљ, која је на специјалистичким студијама на Високо туристичкој школи, где је претходно дипломирала Економију и туризам. Она је почела да обавља стручну праксу у Туристичкој организацији Панчево, а даљи планови након ове праксе и студија су јој да нађе запослење у струци, уколико је могуће у Панчеву.

О започетој пракси, студенткиња је изјавила:

Утисци су веома позитивни, посебна похвала за Туристичку организацију Панчева, која се много труди око манифестација у граду, јер Панчево има много тога да пружи, а они се доста залажу за младе, јер ко ће боље да прикаже наш град у позитивном светлу, ако не млади који су загрижени, амбициозни и вољни да тако нешто ураде.

Послодавци који су на располагању за обављање „Студентске летње праксе“ су:

  1. ЈП Градска стамбена агенција Панчево, Дом културе „25. мај“ Долово,
  2. Школа за основно и средње образовање „Мара Мандић“ Панчево,
  3. ЈП „Дирекција за изградњу и уређење Панчева“ Панчево,
  4. Народни музеј Панчево, О.Ш. „Олга Петров“ Банатски Брестовац,
  5. Вртић „Снежана“, Качарево, Црвени крст Панчево и
  6. Туристичка организација Панчево,

a студенти су имали могућност и да сами предложе другог послодавца са територије града Панчева код кога би желели да обаве студентску праксу.