Povodom dolaska 12 novih autobusa JKP „ATP“ Pančevo u petak, 12. februara 2016. godine, na javnom parkingu u Autobazi „ATP“-a u obilazak autobusa pošli su gradonačelnik grada Pančeva Saša Pavlov, zamenik gradonačelnika Saša Levnajić, član Gradskog veća zadužen za stambeno-komunalne poslove Dragan Grujičić, direktor JKP „ATP“ Pančevo Milenko Krajnović i njegov zamenik Nenad Rakić, generalni direktor kompanije Ikarbus Aleksandar Vićentić, kao i predstavnici Agencije za saobraćaj i zaposleni i rukovodstvo „ATP“-a.

Gradonačelnik Saša Pavlov naglasio je da će autobusi znatno doprineti poboljšanju uslova i povećati kvalitet usluge za građanke i građane Pančeva, koji će se voziti u klimatizovanim autobusima sa mnogim tehničkim poboljšanjima i sa posebnim ulazima za osobe sa invaliditetom.

Za poslovanje „ATP“-a takođe značiće mnogo jer je prosek starosti autobusa je oko 18 godina i posle dugog niza godina dolaze novi autobusi i poboljšanje u poslovanju. Samim tim što je manja potrošnja, troškovi održavanja su mnogo manji, a prve rezultate videćemo već posle srede, kada će ovi autobusi ući u mrežu „ATP“-a, pa ćemo nakon mesec dana izvršiti analizu. U svakom slučaju, sad nam je izuzetno drago da je i pored najavljivanja mnogo većeg kašnjenja, ipak smo dočekali da dođu autobusi i to izuzetno kvalitetni autobusi. Čekali smo nekih 4-5 meseci, ali vredelo je, rekao je gradonačelnik i izrazio zadovoljstvo što se unapređuje proizvodnja u državi i što je „Ikarbus“ uspeo da realizuje ovu isporuku.

Direktor JKP „ATP“ Milenko Krajnović izjavio je:

Podigli smo nivo usluge, te očekujemo da se veći broj putnika opredeli za nas kao prevoznika. Mi smo do letos trošili oko 3,5 miliona dinara mesečno na održavanje vozila, a od letos se to podiglo na 6 miliona mesečno. Kako je vozilo starije, sve više treba i ulaganja. Prvo, veliki troškovi održavanja i veća potošnja goriva. Drugo, ovo su Mercedesovi motori, ekonomična vozila, dosta manja potrošnja i što ulaganja u njihovo održavanje sada nema, rekao je direktor „ATP“-a, dodajući da će preduzeće nastaviti da ulaže u stare autobuse kako bi se održao određeni nivo komfora.

Zamenik direktora „ATP“-a Nenad Rakić rekao je:

Podigli smo nivo udobnosti za naše putnike, što nam je bio prvenstveni cilj, tako da smo srećni što se na kraju ovaj posao završio. Ovde je bila uključena naša kompanija i mnogo naših podizvođača, tako da smo pomogli i Republici Srbiji.

Generalni direktor kompanije „Ikarbus“ Aleksandar Vićentić rekao je da je reč o autobusima koje „Ikarbus“ pravi u saradnji sa „Mercedesom“, na „Mercedesovoj“ samohodnoj šasiji, dok je nadogradnja „Ikarbusova“.

Zahvalan sam rukovodstvu grada Pančeva i „ATP“-u Pančevo što su odlučili da podrže domaći proizvod, domaću firmu. Oni nisu podržali samo „Ikarbus“, već i brojne domaće dobavljače komponenti. Bilo je malo problema, u početku sa finansiranjem, to naravno nema veze ni sa gradom Pančevom, nema mnogo ni sa Ikarbusom, ali je taj problem rešen i zbog toga je došlo do izvesnog kašnjenja u isporuci autobusa, rekao je direktor Ikarbusa.

Ova isporuka predstavlja realizaciju ugovora koji je u maju mesecu 2015. godine zaključen između JKP „ATP“ Pančevo, „Unikredit lizinga“ i „Ikarbusa“ o nabavci 12 autobusa za grad Pančevo.

Za gradski saobraćaj namenjeno je 5 autobusa, dok je za međumesni saobraćaj predviđeno 7 autobusa, pre svega za liniju Pančevo-Beograd, a pojedini autobusi saobraćaće na linijama Pančevo-Jabuka i Pančevo-Dolovo.