Osam vojvođanskih gradova među kojima je i Pančevo, potpisalo je u četvrtak (30. novembra 2017. godine) sa Pokrajinskom vladom i Razvojnom agencijom Vojvodine Sporazum o saradnji radi zajedničkog nastupa na međunarodnim sajamskim manifestacijama investicionog karaktera.

Sporazum su potpisali Novi Sad, Pančevo, Sombor, Subotica, Kikinda, Vršac, Zrenjanin, i Sremska Mitrovica.

Ocenjeno je da je ovaj sporazum nastavak nikad bolje saradnje gradova u pokrajini i Pokrajinske vlade, a zajednički nastupi na međunarodnim investicionim sajmovima su bolja i veća šansa za privlačenje direktnih stranih i domaćih investicija, ne samo gradovima potpisnicima sporazuma, već i svim lokalnim samoupravama na teritoriji pokrajine.

Potpredsednik Pokrajinske vlade, Đorđe Milićević, je rekao da udruživanje osam gradova sa pokrajinskom administracijom i Razvojnom agencijom Vojvodine predstavlja način kojim bi se efikasnije i bolje promovisali privredni potencijali čitave Vojvodine.

U ime grada Pančeva sporazum je potpisao gradonačelnik Saša Pavlov, koji je istakao ovom prilikom značaj sporazuma za grad Pančevo i razvoj lokalnih samouprava u Vojvodini:

– Osam gradova Vojvodine potpisalo je sporazum o zajedničkom nastupu na međunarodnim sajmovima u narednoj godini. Sajmovi nisu još tačno definisani, a biće definisani pre svega u skladu sa potrebama Vojvodine, a samim tim i ovim lokalnim samoupravama. Uglavnom će biti orijentisani ka privrednim sajmovima i promociji investicionih lokacija, ali i turističkih potencijala same Vojvodine. Mi smo ovo oberučke prihvatili iz razloga što je individualni nastup na sajmovima organizaciono, tehnički i finansijski izuzetno težak. Ovako ćemo, u sklopu zajedničkog nastupa, dobiti konkurentna mesta na tim sajmovima, a samim tim i konkurentnu pažnju – ceo region Vojvodine i ove lokalne samouprave. Smatramo to izuzetno bitnim u ovom trenutku za Pančevo, s obzirom na to da Pančevo u prvom kvartalu sledeće godine završava svoju Severnu poslovnu zonu i ima izuzetno konkurentan projekat za prezentaciju potencijalnim investitorima. U svakom slučaju, nećemo se zadržati samo na prezentaciji Severne poslovne zone, već ćemo se truditi da nađemo adekvatne partnere za razvoj još uvek nedovoljno razvijenih turističkih potencijala, kao i za krupnije komunalno-infrastrukturne radove kroz metodologiju javno-privatnog partnerstva, tako da smatramo da ovaj sporazum dolazi u najbolje vreme za grad Pančevo i da će grad Pančevo i grad Vršac, kao drugi grad iz Južnobanatskog regiona, imati obavezu da u sklopu svog nastupa promovišu i eventualne konkurentne projekte i ostalih manjih lokalnih samouprava iz okruženja koje nemaju status grada – rekao je gradonačelnik Pavlov.