Drugi rebalans budžeta obrazložio je gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović.

Gradonačelnik je naglasio da je prilikom rebalansa vođeno računa o tome da se ostvareni prihod u 2021. godini, koji iznosi blizu 236 miliona dinara ravnomerno rasporedi i na komunalni sektor i na obrazovanje i kulturu, kako bi usluga u svakom segmentu bila što bolja i kvalitetnija, kao i da se nastave investicije.

Ono što je vrlo važno izdvojiti, kada je u pitanju gradski budžet i ovaj rebalans, jeste da su planirana sredstva za kapitalni projekat – nabavka vrtića, koji će se sprovoditi u tri budžetske godine, do potpunog rešavanja liste čekanja na upis dece u predškolsku ustanovu. Planirana su sredstva u ukupnom iznosu od 110 miliona dinara. Za kupovinu novog objekta koji se nalazi u ulici Cara Lazara, grad je opredelio 55 miliona dinara, čime će se prepoloviti lista čekanja i u velikoj meri pomoći roditeljima neupisane dece, jer će se smestiti još 180 dece i time omogućiti roditeljima da na adekvatan način zbrinu svoju decu. Takođe, grad je izdvojio sredstva za adaptaciju i proširenje još objekata za ovu namenu, pri školi u naseljenom mestu Dolovo gde će se dobiti još 50 mesta, a adaptacijom vrtića „Ljiljan“ još 40 mesta. 700.000 dinara izdvojeno je i za izradu projektno-tehničke dokumentacije za adapataciju dela škole za ove potrebe u Banatskom Novom Selu. Zatim, za nastavak izgradnje infrastrukture u Severnoj industrijskoj zoni planirano je učešće Grada 19.753.974 dinara, dok će Ministarstvo privrede finansirati 50% bez vrednosti PDV-a, za izgradnju pešačko-biciklističke staze. U cilju unapređenja bezbednosti saobraćaja planirano je 6.800.000 dinara za tehničko opremanje i semaforizaciju, dok je za upravljanje i održavanje saobraćanje infrastrukture planirano dodatnih 35.956.456 dinara. Za projekat „Uzmi račun i pobedi“ u saradnji sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave za uređenje dečijeg igrališta u SRC „Mladost“ planirana su sredstva u iznosu od 3.567.772 dinara (od toga Ministarstvo finansira 2.351.472 dinara a Grad učestvuje sa 1.216.300 dinara). Grad je opredelio i dodatnih 10 miliona dinara za uređenje još nekoliko igrališta za decu. Izrada tehničke dokumentacije i izvođenje radova na rekonstrukciji i dogradnji sportske infrastrukture na SRC „Mladost“ je projekat za koji je izdvojeno 42.500.000 dinara. Za izgradnju vodovodne mreže u naselju Kudeljarski nasip – 3. faza planirana su sredstva u iznosu od 15.592.114 dinara. Za rehabilitaciju nekategorisanih puteva u KO BNS, Dolovo i Jabuka planirana su sredstva u iznosu od 19.934.279 koja su obezbeđena iz transfera AP Vojvodina. Republički komesarijat za izbeglice i migracije obezbedio je sredstva za kupovinu seoskih kuća u iznosu od 14.520.278 dinara, a za kupovinu građevinkog materijala 4.561.458 dinara. Grad je konkurisano na poziv Ministarstva rudarstva i energenike za projekat energetske efikasnosti. Zajedničko finansiranje je 4.000.000 dinara. Planirana su sredstva za realizaciju IPA projekta „Stepping stone“ – Podrška EU socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji, učešće Grada 1.834.166 dinara. Budžet Grada po rebalansu 2 iznosi 6.632.664.556 dinara. Opredeljeno je i 4 miliona dinara za potrebe adaptacije objekta u javnoj svojini grada na uglu ulica Štrosmajerova i Dimitrija Tucovića, gde će Galerija savremene umetnosti konačno dobiti svoj prostor.

Pored Predloga Odluke o izmenama odluke o budžetu grada Pančeva za 2021. godinu, odbornici su razmatrali i Predlog odluke o izmeni Plana detaljne regulacije za područje Severne industrijsko-poslovno-proizvodne zone u Pančevu, Predlog odluke o izmenama i dopunama Plana generalne regulacije Celina 2 – Strelište sa Hipodromom i Vojlovica sa Topolom i Predlog odluke o donošenju Plana detaljne regulacije za izgradnju skladišta za privremeno odlaganje opasnog otpada na delu katastarske parcele broj 3576. Odbornici su se izjašnjavali i o Predlogu Odluke o poslovnom, magacinskom prostoru i zidanim garažama grada Pančeva, Predlogu odluke o izmenama Odluke o pijacama, Predlogu odluke o izmenama Odluke o socijalnoj zaštiti građana grada Pančeva, kao i Predlogu odluke o obrazovanju Komisije za planove. Na dnevnom redu bio je i Izveštaj o stanju životne sredine na teritoriji grada Pančeva za 2020. godinu i izmena planova i programa komunalnih preduzeća na teritoriji Pančeva s naseljenim mestima. Usvojen je Predlog Odluke o završnom računu budžeta grada Pančeva za 2020. godinu i Predlog Odluke o usvajanju početnog likvidacionog izveštaja „Apoteke Pančevo“.