Postavljanjem skulpture posvećene afirmaciji književnosti, čitanja i značaja obrazovanja, Pančevo je prvi grad u Srbiji koji se pridružio inicijativi kulturološkog projekta „Beogradski čitač“.

Radi se o multidisciplinarnom, kulturološkom projektu građanske inicijative posvećenom afirmaciji čitanja, književnosti i podršci stvaralaštvu mladih. Projekat su inicirale i već dve godine, uz nepodeljenu podršku domaće i inostrane javnosti, dobrotvora i prijatelja Projekta, realizuju književnice Gordana Pešaković i Gordana Vlajić i novinarka Tanja Šikić.

Skulptura mladog vajara Aleksandra Večerinovića iz Šapca, koja će od 7. novembra 2016. trajno krasiti prostor ispred gradske biblioteke u Pančevu, delo je koje je nagrađeno na Konkursu i izložbi „Beogradski čitač“, a koje je idejno realizovano uz mentorsku podršku Prof. Dragoljuba Dimitrijevića sa Fakulteta primenjene umetnosti iz Beograda.

Pored prosvetiteljske uloge i primera podrške stvaralaštvu mladih, ova skulptura će biti i nova atrakcija na turističkoj mapi Pančeva ali i mesto susreta literarnih stvaralaca, umetnika, poklonika kulture i umetnosti.

Vajarsko delo „Pančevački čitač“ podignuto je zahvaljujući zalaganju NVO ”Narandžasti” i uz finansijsku podršku Grada Pančeva. Pokrovitelj inicijalnog projekta „Beogradski čitač“ je Udruženja književnika Srbije.

U skladu sa idejom inicijatorki (književnice Gordana Pešaković i Gordana Vlajić i novinarka Tanja Šikić), idejna rešenja za Konkurs i izložbu „Beogradski čitač“ radili su studenti mester i doktorskih studija Fakulteta primenjenih umetnosti iz Beograda. Aprila 2015, u Galeriji RTS-a je organizovana desetodnevna izložba tokom koje su posetioci glasali za idejno rešenje skulpture koja im se najviše dopada. Zahvaljujući tim glasovima, kao i odluci žirija (Prof. Miodrag Živković, vajar i Prof. Nikola Kusovac, teoretičar) između dvadeset ponuđenih idejnih rešenja, donete su odluke o „prvima među jednakima“.

Najviše glasova posetilaca i žirija izložbe „Beogradski čitač“ osvojilo je delo vajara Andrije Vasiljevića i ta – pobednička skulptura izložbe i Konkursa „Beogradski čitač“ je zahvaljujući dobrotvorima i prijateljima Projekta, izlivena u bronzi i postavljena krajem decembra prošle godine u Beogradu (Čuburski park, Vračar).

Nakon Pančeva, u planu je postavljanje i ostalih pohvaljenih skulptura sa Konkursa i izložbe „Beogradski čitač“ u javnim prostorima gradova u Srbiji i svetu. Već sredinom novembra, jedna od skulptura biće postavljena u Americi, na Floridi (u parku ispred Gradske kuće u Kaselberiju, Orlando). Autor je Miloš Šarić iz Vasotinca, koji je za jedno od dva predstavljena dela osvojio treću nagradu Konkursa i izložbe. Prema rečima inicijatorki, sledeća skulptura će biti postavljena na Voždovcu a u planu je „putovanje“ i pete skulpture – u Stokholm (Švedska).

Kulturološka misija projekta „Beogradski čitač“ konotira sa primarnom porukom koju – kroz skulpturu ”Pančevačkog čitača” – javnom mnjenju, a pogotovu deci i mladima Gradska uprava poručuje: vi ste budućnost Pančeva, jer se samo zahvaljujući obrazovanju sigurno ide ka kontinuiranom napretku.

citac-pozivnica