Постављањем скулптуре посвећене афирмацији књижевности, читања и значаја образовања, Панчево је први град у Србији који се придружио иницијативи културолошког пројекта „Београдски читач“.

Ради се о мултидисциплинарном, културолошком пројекту грађанске иницијативе посвећеном афирмацији читања, књижевности и подршци стваралаштву младих. Пројекат су иницирале и већ две године, уз неподељену подршку домаће и иностране јавности, добротвора и пријатеља Пројекта, реализују књижевницe Горданa Пешаковић и Горданa Влајић и новинаркa Тања Шикић.

Скулптура младог вајара Александра Вечериновића из Шапца, која ће од 7. новембра 2016. трајно красити простор испред градске библиотеке у Панчеву, дело je које је награђено на Конкурсу и изложби „Београдски читач“, а које је идејно реализовано уз менторску подршку Проф. Драгољуба Димитријевића са Факултета примењене уметности из Београда.

Поред просветитељске улоге и примера подршке стваралаштву младих, ова скулптура ће бити и нова атракција на туристичкој мапи Панчева али и место сусрета литерарних стваралаца, уметника, поклоника културе и уметности.

Вајарско дело „Панчевачки читач“ подигнуто je захваљујући залагању НВО ”Наранџасти” и уз финансијску подршку Града Панчева. Покровитељ иницијалног пројекта „Београдски читач“ је Удружења књижевника Србије.

У складу са идејом иницијаторки (књижевницe Горданa Пешаковић и Горданa Влајић и новинаркa Тањa Шикић), идејна решења за Конкурс и изложбу „Београдски читач“ радили су студенти местер и докторских студија Факултета примењених уметности из Београда. Априла 2015, у Галерији РТС-а је организована десетодневна изложба током које су посетиоци гласали за идејно решење скулптуре која им се највише допада. Захваљујући тим гласовима, као и одлуци жирија (Проф. Миодраг Живковић, вајар и Проф. Никола Кусовац, теоретичар) између двадесет понуђених идејних решења, донете су одлуке о „првима међу једнакима“.

Највише гласова посетилаца и жирија изложбе „Београдски читач“ освојило је дело вајара Андрије Васиљевића и та – победничка скулптура изложбе и Конкурса „Београдски читач“ је захваљујући добротворима и пријатељима Пројекта, изливена у бронзи и постављена крајем децембра прошле године у Београду (Чубурски парк, Врачар).

Након Панчева, у плану је постављање и осталих похваљених скулптура са Конкурса и изложбе „Београдски читач“ у јавним просторима градова у Србији и свету. Већ средином новембра, једна од скулптура биће постављена у Америци, на Флориди (у парку испред Градске куће у Каселберију, Орландо). Аутор је Милош Шарић из Васотинца, који је за једно од два представљена дела освојио трећу награду Конкурса и изложбе. Према речима иницијаторки, следећа скулптура ће бити постављена на Вождовцу а у плану је „путовање“ и пете скулптуре – у Стокхолм (Шведска).

Kултуролошка мисија пројекта „Београдски читач“ конотира са примарном поруком коју – кроз скулптуру ”Панчевачког читача” – јавном мњењу, а поготову деци и младима Градска управа поручује: ви сте будућност Панчева, јер се само захваљујући образовању сигурно иде ка континуираном напретку.

citac-pozivnica