Јужнобанатски управни округ организовао је у понедељак, 27. марта 2017. године, у Малој сали Градске управе конференцију на тему унапређења квалитета превентивног здравља. На њој су се обратили државни секретар у Министарству здравља Републике Србије, градоначелник Панчева, директорка Дома здравља и начелница Јужнобанатског округа.

Том приликом, проф. др Берислав Векић, државни секретар у Министарству здравља, истакао је важност акредитације коју је Дом здравља добио на седам година. Он је казао да су Дом здравља и сви запослени у њему испунили све услове и увели правила и понашања која ће допринети побољшању здравствених услуга.

Дом здравља се развијао и дошао је до једног импозантног броја, данас запошљавамо преко 250 здравствених радника и то је онај сегмент на коме ћемо наставити да радимо – казао је проф. др Берислав Векић, државни секретар у Министарству здравља.

Градоначелник Саша Павлов је говорећи о финансијској помоћи којој Град пружа Дому здравља казао да је из буџета Панчева издвојено 1,2 посто, што је на годишњем нивоу преко 60 милиона динара. Град је и суфинансирао неке од пројеката које спроводи Дом здравља и помагао при куповини возила и неких апаратура.

Желео бих директорки Дома здравља, мојој сарадници, да честитам на овом изузетном резултату, на реакредитацији. Имали смо акредитацију на три године, сад реакредитацију на седам. Реакредитација указује на квантитет и квалитет пружених услуга и услова како кадровских тако и техничких, у којима Дом здравља у Панчеву ради, објаснио је Саша Павлов, градоначелник Панчева.

Директорка Дома здравља Данијела Корниц Ристовски истакла је да је акредитација Дома здравља успех који је постигнут заједничким снагама.

Ја бих желела да честитам свима на великом успеху. Сматрам да је акредитација на седам година успех како свих запослених у Дому здравља и локалне самоуправе, која на прави начин препознаје све што је потребно. Велико је улагање Града у Дом здравља како би могао да подигне ниво услуга на већи ниво, рекла је Данијела Корниц Ристовски, директорка Дома здравља Панчево.

Данијела Лончар, начелница Јужнобанатског округа, истакла је важност постојања Дома здравља у свим локалним самоуправа и амбуланти у свим насељеним местима Јужног Баната. Напоменула је да је акредитација плод узајамног рада свих здравствених установа у Панчеву.

Још један раритет, готово све локалне самоуправе у сарадњи са Домовима здравља помогле су да се крене у поступак акредитације. Имамо акредитације које су у току, неке су у процесу обнављања, углавном су на период на три године. ПОхвалићемо се још једним раритетом Дом здравља у Панчеву након акредитације на три године, ушао је у нови акредитациони период од седам година, казала је Данијела Лончар, начелница Јужнобанатског округа.

Проф. др Берислав Векић, државни секретар у Министарству здравља рекао је да очекује да ће се ускоро запослити још здравствених радника. Он је рекао да је у последње две године запослено 11 лекара и преко 20 сестара у Општој болници, а у Дому здравља осам лекара је добило посао, као и неколико медицинских сестара.

Извор: Јужни Банат