Панчево ће се ове године по десети, јубиларни пут придружити акцији “Сат за нашу планету”. На иницијативу Светске организације за природу, „Сат за нашу планету” ће се овога пута одржати у суботу, 24. марта 2018. године, у 20:30 часова по локалном времену. Од тог времена, па до 21:30, светла ће бити погашена на свим оним институцијама, школама, фирмама, кућама, парковима… који, гашењем светала, не угрожавају безбедбост, а који се буду пријавили Секретаријату за заштиту животне срдине (065 343 96 99 или имејл: gordana.vlajic@gmail.com), најкасније до 20. марта ове године. Позивамо сва правна лица да благовремено пријаве своје учешће, односно да именују објекте на којима ће се искључити декоративна расвета у Панчеву и околним насељеним местима (нпр. осветљење на посебно истакнутим споменицима, мостовима, знаменитим зградама и другим објектима).

„Сат за нашу планету” је глобална акција у коју се укључују појединци, организације и институције са заједничким циљем – слање снажне поруке да је могуће нешто предузети против климатских промена и да је могуће променити своје свакодневне навике за добробит планете и нас који на њој живимо.
Почевши од 2009. године када је акција први пут организована у Србији, број градова и општина које подржавају акцију непрестано расте. Глобалној акцији се 2017. године у Србији придружио 91 град и општина, а на глобалном нивоу скоро 7000 градова из 178 земаља из свих крајева света. Манифестација се у свету одржава 11 година, а Панчевци је прате целу деценију.

Секретаријат за заштиту животне средине и Секретаријат за јавне службе и социјална питања, овога пута заједнички припремају пригодан програм у Градском парку који ће окупити присталице акције, као и суграђане који брину о заштити животне средине, а програм ће отворити Катарина Бањаи, чланица Градског већа задужена за заштиту животне средине и енергетску ефикасност.

Акцију ове године подржава Министарство заштите животне средине Републике Србије, Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине АП Војводине, Градска управа Града Београда – Секретаријат за заштиту животне средине, Град Нови Сад, као и бројне организације цивилног друштва и компаније, тако да верујемо да ће јубиларна десета акција „Сат за нашу планету 2018“ бити још успешнија од претходних.