Imajući u vidu vremenske prilike, odnosno snežne padavine i veoma niske temperature, gradonačelnik grada Pančeva Saša Pavlov sazvao je u sredu, 11. januara 2017. godine, u svom kabinetu sastanak sa užim sastavom Gradskog štaba za vanredne situacije grada Pančeva i direktorima javnih i javno-komunalnih preduzeća, zamenikom gradonačelnika Predragom Živkovićem i članom Gradskog veća za stambeno-komunalne poslove i saobraćaj Aleksandrom Stevanovićem.

Nakon izveštaja javnih i javno-komunalnih preduzeća, utvrđeno je da je situacija pod kontrolom i da je funkcionisanje javno-komunalnog sistema i pružanje komunalnih usluga stabilno. Svi subjekti su angažovani i nalaze se u pripravnosti u slučaju potrebe, nadležne ekipe i neophodna mehanizacija su na terenu i preduzimaju sve neophodne mere radi sprečavanja i saniranja eventualnih problema.

Prema izveštaju JP-a „Direkcija za izgradnju i uređenje Pančeva“, trenutno je na snazi četvrti, najviši stepen mobilnosti, pri čemu su za ulice u gradu angažovana tri vozila nosivosti do 10 tona, opremljena raonikom sa gumenim nožem i posipačem za rad na gradskim ulicama, koja su aktivna 24 časa dnevno, tri vozača teretnih vozila i tri putarska radnika koja idu uz vozila 24 časa dnevno; jedno poluteretno vozilo sa posipačem za rad, vozač i putarski radnik, takođe 24 časa dnevno; vozač i jedna kombinovana radna mašina sa raonikom za čišćenje i pluženje snega, koja je namenjena za čišćenje raskrsnica.

Za lokalne puteve na teritoriji grada: Pančevo-Starčevo-Ban.Brestovac-Ivanovo i Pančevo-Dolovo angažovani su po jedno teretno vozilo nosivosti preko 15 tona sa raonikom i posipačem, vozač i putarski radnik, 24 časa dnevno. Teretno vozilo sa jednog od ova dva lokalna puta, nakon čišćenja tih puteva, angažovano je za lokalni put Skrobara-Kačarevo.

U punktu Zimske službe, 24 časa dnevno, angažovani su utovarivač soli i agregata – „ULT“ i vozač utovarivača.

Do sada je za poslove rada Zimske službe od 15. novembra 2016. godine utrošeno ukupno oko 360 tona soli. U novembru i decembru, zbog povoljnih vremenskih uslova, potrošeno je oko 75 tona soli, dok je ostalih 285 tona soli utrošeno u toku proteklih deset dana januara meseca 2017. godine, kada su i vremenski uslovi, zbog snežnih padavina i vrlo niskih temperatura, najnepovoljniji.

Prema izveštaju JKP-a „ATP“ Pančevo, saobraćaj funkcioniše, autobuski saobraćaj odvija se na svim pravcima, na daljim linijama sa kašnjenjem od 10 do 15 minuta. Glavna autobuska stanica otvorena je 24 časa.

JKP „Higijena“ Pančevo: Očišćene su ulice prvog prioriteta, čišćenje ulica drugog prioriteta je u toku, kao i čišćenje po naseljenim mestima. Prioritet ovog javno-komunalnog preduzeća je čišćenje snega. Mehanizacija i ljudstvo angažovani su u tri smene, sa pojačanom noćnom. Trenutno je angažovano 23 radnika, 4 radne mašine i 3 „zastavice“ na posipanju soli, sa posebnim akcentom na frekventne lokacije. Radnici Parking servisa ne kontrošu naplatu parkiranja na zoniranim parking mestima u gradu, a kontrola naplate počeće kada parking mesta budu očišćena od snega.

JKP „Zelenilo“ Pančevo: Čišćenje je počelo jutros u 02.00 časa. Očišćen je sneg na Zelenoj pijaci, parking ispred Zelene pijace, Buvljak, groblja, Narodna bašta i Barutana. Angažovano je 40 ljudi, 3 mašine i jedan mali kamion.

JKP „Vodovod i kanalizacija“ Pančevo: očišćen je prilaz Filter stanici, Crpnoj stanici i izvorištima. Snabdevanje vodom za piće funkcioniše neometano.

JKP „Grejanje“ Pančevo: Od 5. januara 2017. godine na snazi je režim grejanja 24 časa dnevno. I večeras će se celodnevno grejanje nastaviti.

U toku vikenda, i u slučaju da temperature porastu, svakako je planirano produženo grejanje do 22.00 časa, a ovo javno-komunalno preduzeće je u pripravnosti da u zavisnosti od vremenskih uslova, grejanje usklađuje i da, ukoliko temperatura padne, grejanje produži na 24 časa dnevno.

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, sredinom dana očekuje se prestanak snežnih padavina, sa maksimalnom temperaturom do -6 S.

U naseljenim mestima se čiste ulice, parkinzi, platoi ispred objekata od značaja za funkcionisanje naseljenog mesta i staze na grobljima. Nema problema u snabdevanju građana vodom za piće i ostalim životnim namirnicama.

Apeluju se građani da se pridržavaju odluke o komunalnom redu i da čiste trotoare i prilaze oko svojih poslovnih prostora i stambenih jedinica.

Stručno-operativni tim Gradskog štaba u kontaktu je sa svim nadležnim subjektima i u svakoj situaciji upoznat je sa stanjem na terenu i spreman za preduzimanje potrebnih mera radi rešavanja eventualnih problema.