Имајући у виду временске прилике, односно снежне падавине и веома ниске температуре, градоначелник града Панчева Саша Павлов сазвао је у среду, 11. јануара 2017. године, у свом кабинету састанак са ужим саставом Градског штаба за ванредне ситуације града Панчева и директорима јавних и јавно-комуналних предузећа, замеником градоначелника Предрагом Живковићем и чланом Градског већа за стамбено-комуналне послове и саобраћај Александром Стевановићем.

Након извештаја јавних и јавно-комуналних предузећа, утврђено је да је ситуација под контролом и да је функционисање јавно-комуналног система и пружање комуналних услуга стабилно. Сви субјекти су ангажовани и налазе се у приправности у случају потребе, надлежне екипе и неопходна механизација су на терену и предузимају све неопходне мере ради спречавања и санирања евентуалних проблема.

Према извештају ЈП-а „Дирекција за изградњу и уређење Панчева“, тренутно је на снази четврти, највиши степен мобилности, при чему су за улице у граду ангажована три возила носивости до 10 тона, опремљена раоником са гуменим ножем и посипачем за рад на градским улицама, која су активна 24 часа дневно, три возача теретних возила и три путарска радника која иду уз возила 24 часа дневно; једно полутеретно возило са посипачем за рад, возач и путарски радник, такође 24 часа дневно; возач и једна комбинована радна машина са раоником за чишћење и плужење снега, која је намењена за чишћење раскрсница.

За локалне путеве на територији града: Панчево-Старчево-Бан.Брестовац-Иваново и Панчево-Долово ангажовани су по једно теретно возило носивости преко 15 тона са раоником и посипачем, возач и путарски радник, 24 часа дневно. Теретно возило са једног од ова два локална пута, након чишћења тих путева, ангажовано је за локални пут Скробара-Качарево.

У пункту Зимске службе, 24 часа дневно, ангажовани су утоваривач соли и агрегата – „УЛТ“ и возач утоваривача.

До сада је за послове рада Зимске службе од 15. новембра 2016. године утрошено укупно око 360 тона соли. У новембру и децембру, због повољних временских услова, потрошено је око 75 тона соли, док је осталих 285 тона соли утрошено у току протеклих десет дана јануара месеца 2017. године, када су и временски услови, због снежних падавина и врло ниских температура, најнеповољнији.

Према извештају ЈКП-а „АТП“ Панчево, саобраћај функционише, аутобуски саобраћај одвија се на свим правцима, на даљим линијама са кашњењем од 10 до 15 минута. Главна аутобуска станица отворена је 24 часа.

ЈКП „Хигијена“ Панчево: Очишћене су улице првог приоритета, чишћење улица другог приоритета је у току, као и чишћење по насељеним местима. Приоритет овог јавно-комуналног предузећа је чишћење снега. Механизација и људство ангажовани су у три смене, са појачаном ноћном. Тренутно је ангажовано 23 радника, 4 радне машине и 3 „заставице“ на посипању соли, са посебним акцентом на фреквентне локације. Радници Паркинг сервиса не контрошу наплату паркирања на зонираним паркинг местима у граду, а контрола наплате почеће када паркинг места буду очишћена од снега.

ЈКП „Зеленило“ Панчево: Чишћење је почело јутрос у 02.00 часа. Очишћен је снег на Зеленој пијаци, паркинг испред Зелене пијаце, Бувљак, гробља, Народна башта и Барутана. Ангажовано је 40 људи, 3 машине и један мали камион.

ЈКП „Водовод и канализација“ Панчево: очишћен је прилаз Филтер станици, Црпној станици и извориштима. Снабдевање водом за пиће функционише неометано.

ЈКП „Грејање“ Панчево: Од 5. јануара 2017. године на снази је режим грејања 24 часа дневно. И вечерас ће се целодневно грејање наставити.

У току викенда, и у случају да температуре порасту, свакако је планирано продужено грејање до 22.00 часа, а ово јавно-комунално предузеће је у приправности да у зависности од временских услова, грејање усклађује и да, уколико температура падне, грејање продужи на 24 часа дневно.

Према прогнози Републичког хидрометеоролошког завода, средином дана очекује се престанак снежних падавина, са максималном температуром до -6 С.

У насељеним местима се чисте улице, паркинзи, платои испред објеката од значаја за функционисање насељеног места и стазе на гробљима. Нема проблема у снабдевању грађана водом за пиће и осталим животним намирницама.

Апелују се грађани да се придржавају одлуке о комуналном реду и да чисте тротоаре и прилазе око својих пословних простора и стамбених јединица.

Стручно-оперативни тим Градског штаба у контакту је са свим надлежним субјектима и у свакој ситуацији упознат је са стањем на терену и спреман за предузимање потребних мера ради решавања евентуалних проблема.