У четвртак, 21. априла 2016. године, отворена је канцеларија „Саветовалиште за безбедност – кућа безбедности“ и извршена је примопредаја пет скутера које је Град Панчево, тј. Комитет за безбедност саобраћаја, донирао Полицијској управи Панчево.

Догађају су присуствовали градоначелник Панчева Саша Павлов, заменик градоначелника и председник Комитета за безбедност саобраћаја Саша Левнајић, начелник ПУ Панчево Никола Поповац и припадници Полицијске управе, а поводом активности у циљу унапређења рада полиције, наш град посетио је и в.д. директора Полиције Владимир Ребић.

Град Панчево уступио је Полицијској управи на коришћење пословни простор у Улици Војводе Радомира Путника бр. 14 и опремио канцеларију како би Саветовалиште за безбедност могло неометано да функционише.

Градоначелник Саша Павлов овим поводом рекао је:

Изузетно сам задовољан што смо можда и прва средина у којој је отворена оваква канцеларија за безбедност. То је складу и са нашим настојањима, односно путу ка Европској унији. То је модерна тековина таквог односа према грађанима и оно што је битно је да ћемо овде да делујемо превентивно, ту ће у сарадњи са грађанима припадници Полицијске управе Панчево, али и са надлежним службама локалне самоуправе, многи безбедносни ризици благовремено бити идентификовани и, сходно томе, бити решавани.

Као један од видова сарадње Града и ПУ Панчево, градоначелник је поменуо признање „Полицајац месеца“, које је на иницијативну начелника Јужнобанатског округа локална самоуправа установила у јуну 2015. године.

Начелник ПУ Панчево Никола Поповац рекао је:

Ово је замишљено да кроз непосредан контакт грађана и полиције, грађани могу без икаквих скрупула, задршке да дођу, уђу и питају полицију све што их интересује из сегмента безбедности. Ми смо за сада определили четири делокруга рада – полицију опште надлежности, саобраћајну полицију, управне послове и криминалитет.

Градоначелник Саша Павлов уручио је панчевачкој полицији 5 скутера који ће допринети да се олакша рад и повећа мобилност рада јединица, што ће позитивно утицати превасходно на безбедност саобраћаја.

Ови скутери су само један вид сарадње који смо остварили у задњих годину дана, јер је унапређење безбедности у заједници приоритетан циљ града Панчева и у томе имамо изузетну помоћ и сарадњу и отворен однос са нашом Полицијском управом, која представља један од најважнијих елемената подизања безбедности у заједници. Ови скутери су продукт рада Комитета за безбедност саобраћаја, који је формиран и функционише при локалној самоуправи, где активно учествују припадници Полицијске управе у Панчеву. Средства су плански издвојена и на основу сагледавања потреба, идентификовали смо да је потребна набавка ових скутера, рекао је градоначелник.

Директор Полиције Владими Ребић изјавио је да ће скутери бити коришћени за превенцију и спречавање кривичних дела и прекршаја и том приликом нагласио:

Значајан дан за ПУ Панчево, која се према статистичким подацима котира међу бољим у Републици Србији. На основу тих показатеља, грађани који живе у овом округу се могу сматрати значајно безбеднијим у односу на просек Републике Србије и округе где је тај ризик значајно већи, поручио је Владимир Ребић.

Једна од данашњих активности био је и почетак основних курсева језика националних мањина. Курсеве на словачком, мађарском, румунском и чешком језику, по добровољном основу, похађаће 85 полицијских службеника.