Tradicionalno, sa početkom nove školske godine, u Osnovnoj školi “Branko Radičević” organizuje se saobraćajni poligon kao deo praktične nastave za učenike prvih razreda osnovnih škola. Ovaj poligon se sastoji od maketa pešačkih prelaza, trotoara, puteva, semafora i najčešće korišćenih saobraćajnih znakova. Kroz ovu obuku će proći sva deca iz svih 19 osnovnih škola u gradu Pančevu i na taj način steći neka osnovna saznanja po pitanju bezbednosti učesnika u saobraćaju.

Predrag Živković, član Gradskog veća grada Pančeva, zadužen za saobraćaj i komunalnu delatnost izjavio je da grad Pančevo po ovom pitanju često dobija pohvale i zahvaljujući dobroj saradnji sa Nacionalnom agencijom za bezbednost saobraćaja, uvek se sve ideje i predlozi realizuju i tu grad Pančevo spada među 10 najaktivnijih lokalnih samouprava u državi:

– Što se tiče nekih drugih aktivnosti, mi već planiramo kako budemo završili ovu kampanju, da organizujemo i virtuelni saobraćajni poligon, nešto što se nadovezuje na ovaj saobraćajni poligon, gde ćemo sada mi zajedno sa kolegama iz Nacionalne agencije za bezbednost saobraćaja obići sve osnovne škole na teritoriji našeg grada i još jednom sve ove lekcije kroz koje danas prolaze deca zajedno sa ljudima koji vrše obuku, na jedan zanimljiviji način putem korišćenja modernijih tehnologija vr naočara i simulatora, još jednom proći kroz sve to kako bismo dodatno uticali na razvoj njihove svesti kada je u pitanju bezbednost učesnika u saobraćaju, posebno dece. Sve akcije koje radimo, posebno one koje se odnose na ovaj školski deo programa radimo u saradnji sa Nacionalnom agencijom za bezbednost saobraćaja i verujem da će tako ostati i ubuduće.

Željko Ranković, saobraćajni inženjer i rukovodilac edukacije dece ispred Modela 5, firme koja je zadužena ovaj posao je rekao:

– Iskoristili smo pozitivna iskustva i struku psihologa da bismo pripremili program za edukaciju dece. Najčešće situacije koje se dešavaju u saobraćaju, gde nam nažalost deca stradaju, pokušali smo da obradimo kroz ovakve poligone, imamo ih nekoliko, koje proizvodimo, montiramo i držimo obuku na njima. Obučavamo učitelje, odnosno edukatore koji mogu ovu edukaciju sprovoditi više puta, što je neophodno. Vrlo sam zadovoljan što sam danas u Pančevu. Malo je gradova kao što je Pančevo, jer od 2016. godine ovu aktivnost, ovu edukaciju sprovodimo u Pančevu, odnosno Pančevo je nabavilo poligon i organizuje edukacije. Pozitivan efekat i rezultat toga jeste da je grad Pančevo postigao cilj, stradanje dece je iz godine u godinu sve manje. Siguran sam da pored ogromne zasluge roditelja i učitelja ima i ovakav pristup pre svega lokalne samouprave, lokalne zajednice za bezbednost dece.