Пред славу Цркве Светог Преображења Господњег у горњем граду, на конференцији за новинаре коју је Немања Ротар, члан Градског већа града Панчева за културу и омладину одржао у порти храма на којој су говорили и протојереј и старешина храма Стојче Цветковски и Весна Потпара архитекта Завода за заштиту споменика културе Панчева, најављен је почетак радова и санација звоника овог објекта који спада у ред споменика културе од изузетног значаја и под заштитом је Завода за заштиту споменика културе Србије.
У свом обраћању Немања Ротар истакао је:

Ово је врло важан пројекат обзиром на то да је ово споменик од изузетног значаја, поред манастира у Војловици, не само за наш град, већ и за целу земљу и без њега нема нашег идентитета. Због тога ми је градоначелник Панчева Саша Павлов поверио овај задатак, да предводим Тим за обнову Преображенске цркве који смо основали у Градској управи. Ово је нешто што се деценијски полако крњи и урушава, пре свега звоник. Наша идеја је да овде помогнемо на више начина, не само издвајањем средстава из буџета, већ и да покренемо решавање административно-правних проблема око дозвола, начина рада, а затим и да кроз разне донаторске конференције позовемо људе добре воље који би уложили средства у санацију овог заиста вредног споменика који сведочи о нама, о нашем националном бићу и наш је задатак да спречимо његово пропадање. И не само овог, већ свих споменика овог града који припадају свим националним и верским заједницама Панчева.

Стојче Цветковски, протојереј и старешина Цркве Светог Преображења Господњег у Панчеву захвалио се Градској управи и Заводу за заштиту споменика културе Панчево што су схватили значај овог споменика и што ће учествовати у његовој санацији и поправци и говорио о значају и историјату Преображенске цркве.

Преображенска црква је подигнута у периоду од 1874. до 1878. године. Саграђена је према плановима младог београдског архитекте Светозара Ивачковића који је овим ремек-делом, по први пут, усмерио српску црквену архитектуру ка неовизантијским и неоренесансним моделима. Иконе је насликао Урош Предић док је иконостас дело архитеката Милорада Рувидића и Бранка Таназевића. Фреске и унутрашњу декорацију насликао је сликар Стеван Алексић.

Весна Потпара, архитекта – конзерватор из Завода за заштиту споменика културе Панчево објаснила је да су планирани радови на замени лимених делова на куполи звоника и позлаћивање крста. За ту намену обезбеђено је 2.200.000 динара а радови ће почети највероватније почетком септембра, када се прибаве све потребне дозволе и заврше административни послови. Она је истакла да је од 2008. године до данас већ замењен лим на куполи, каскадама и апсидама главног објекта, реконструисан је иконостас, а потребно је још да се санира и фасада целе цркве и звоника као и замена керамо-пластике и украса на спољним деловима.