Градоначелник града Панчева, Саша Павлов, отворио је данас 18. априла 2018. године у 11 часова Сајам запошљавања у улици Војводе Живојина Мишића (Корзо).

Присутнима су се поред градоначелника, обратили и Ђорђе Лукач, директор филијале Националне службе за запошљавање у Панчеву и Данијела Лончар, начелница Јужнобанатског управног округа, док су Маја Витман, градска менаџерка и чланови Градског већа, Миленко Чучковић, задужен за подручје рада, запошљавања и социјалне политике, Мишо Марковић, задужен за стамбено-комуналне послове и саобраћај и Немања Ротар, задужен за културу и омладину, испратили отварање Сајма запошљавања.

Град Панчево je у сарадњи са Националном службом за запошљавање, на основу усвојеног Локалног акционог плана за запошљавање града Панчева за 2018. годину, организoвао Сајам запошљавања у 2018. години, а у циљу повећања видљивости мера и програма у области унапређења запошљавања у Панчеву. На Сајму су се представили послодавци који учествују у мери „Студентска летња пракса“, као и послодавци који намеравају да запосле нове раднике.

Заинтересованим суграђанима су на штанду града Панчева доступне све потребне информације у вези са отвореним јавним позивoм који се односи на меру активне политике запошљавања „Самозапошљавање“ и меру активне политике запошљавања „Женско предузетништво – самозапошљавање (средства за отварање привредног друштва или предузетничке радње, набавку опреме и адаптацију простора). На штанду Националне службе за запошљавање су на располагању информације о услугама и програмима које пружа ова установа.

На Сајму је узело учешћа више од 40 различитих послодаваца који су огласили око 200 слободних радних места.

Поздрављајући присутне, градоначелник града Панчева, Саша Павлов, нагласио је значај Сајма запошљавања и за послодавце и за незапослене, и напоменуо значај доласка новог инвеститора:

– Сајам је одлична прилика за незапослене, да у директном контакту добију све потребне информације у вези са слободним радним местима, и да, поред тога што постоји могућност запошљавања, да се информишу и упознају са понудом на тржишту рада и потребама послодаваца. То је такође и прилика да послодавци сагледају кадровске потенцијале и образовне профиле који су у потрази за послом. На тај начин, приближавамо понуду и потражњу на тржишту рада, која треба да резултира повећањем броја запослених.

Највећи приоритет града Панчева је смањење броја незапослених и стварање услова за отварање нових радних места. Зато смо у протеклом периоду радили на томе да потпуно опремимо Северну индустријску зону и отворимо је за инвеститоре, који кроз реализацију инвестиција треба да отворе нова радна места за грађанке и грађане Панчева. Резултати су ту, и у наредном периоду ће се конкретно одразити и на повећање броја запослених лица у Панчеву.

Требало би да у наредном периоду инвеститор из Немачке распише први конкурс ради ангажовања 160 запослених, колико је предвиђено у првој фази, прве године. У тој првој фази, ова компанија ће да отвори 540 радних места, али са тенденцијом да кроз реализацију друге и треће фазе запосле преко хиљаду људи, зато позивам све младе, едуковане кадрове одговарајуће квалификационе структуре да прате средства јавног информисања и сајт града Панчева на коме ће сигурно бити расписан тачан временски период када ће доћи до пријављивања потенцијално нових запослених у овој компанији – истиче Павлов.

Ђорђе Лукач, директор филијале Националне службе за запошљавање у Панчеву каже да су послодавци Сајам запошљавања препознали као добру могућност да пронађу и упосле струке које им недостају.

– Број запослених би и у прошлој години могао да буде већи да особе које су на бироу пристају на преквалификације којима би лакше могли да обезбеде себи запослење. Од 8.600 незапослених лица чак је 3.000 неквалификованих (НK), а 4.250 лица са средњом школом. Са вишом школом је само 489 и са факултетом 643 лица на евиденцији незапослених.

Да би људи уопште добили шансу да се запосле морају да размишљају и о преквалификацијама, јер занимања за која су се некада школовали више тржишту нису потребна. Међу њима је највише оних који посао чекају дуже од пет или шест година. Знам да су нервозни због тога, али ми када их зовемо на прекалификације, кажу нећу ја да будем пекар или возач. Данас се тражи да радници буду квалитетни и комплетни да би могли да буду ангажовани – нагласио је Ђорђе Лукач.