Francuski institut u Srbiji, Grad Pančevo, Agencija KomunikArt i Međunarodni centar za strip i ilustraciju (Angulem, Francuska) raspisali su konkurs za Ukrštene umetničke rezidencije u oblasti stripa za 2022. godinu. U okviru ovog programa biće podržana dva stripska projekta u vidu umetničke rezidencije strip autorke/autora iz Srbije u Angulemu od 20. oktobra do 20. decembra 2022. godine, kao i francuske strip autorke/autora koji će boraviti u Pančevu u oktobru 2022. godine. Konkurs je otvoren od 6. aprila do 6. maja 2022. u ponoć, a imena dobitnice/dobitnika biće objavljena 1. juna 2022. godine na sajtu Francuskog instituta u Srbiji.

Dobitnica/dobitnik stipendije iz Srbije boraviće u Kući autora u Angulemu, gde će na raspolaganju imati opremljen smeštaj i atelje tokom trajanja rezidencije, a projekti koji se razvijaju u toku umetničke rezidencije biće predstavljeni na izložbi u oktobru 2022. godine.

Detaljne propozicije konkursa i formular za prijavu dostupni su na internet strani: https://www.institutfrancais.rs/ukrstene-umetnicke-rezidencije-iz-oblasti-stripa/

Za dodatne informacije, kandidati/kinje se mogu javiti putem e-mejl adrese: rezidencije@komunikart.rs (za Srbiju) i maisondesauteurs@citebd.org (za Francusku).

Istovremeno sa konkursom u Srbiji, otvoren je i konkurs u Angulemu za rezidencijalni boravak u Pančevu. Uži krug kandidata/kinja će odabrati stručna komisija u Angulemu, a odluku o rezidentu/kinji će doneti komisija u Srbiji sačinjena od predstavnika partnera na programu – Francuskog instituta u Srbiji, Grada Pančeva i Agencije KomunikArt. Dobitnik/ca stipendije će boraviti u Pančevu tokom mesec dana u oktobru, a svoje radove će izložiti na Nova Festivalu u Pančevu.

Podsetimo, u okviru posete predsednika Republike Francuske Emanuela Makrona Srbiji, 2019. godine je potpisan Sporazum o saradnji u oblasti kulture i stripa između francuskih i srpskih institucija. Projekat Ukrštene umetničke rezidencije iz oblasti stripa Srbija – Francuska je rezultat tog Sporazuma, i podrazumeva uspostavljanje strip rezidencija između dve zemlje.