Француски институт у Србији, Град Панчево, Агенција КомуникАрт и Међународни центар за стрип и илустрацију (Ангулем, Француска) расписали су конкурс за Укрштене уметничке резиденције у области стрипа за 2022. годину. У оквиру овог програма биће подржана два стрипска пројекта у виду уметничке резиденције стрип ауторке/аутора из Србије у Ангулему од 20. октобра до 20. децембра 2022. године, као и француске стрип ауторке/аутора који ће боравити у Панчеву у октобру 2022. године. Конкурс је отворен од 6. априла до 6. маја 2022. у поноћ, а имена добитнице/добитника биће објављена 1. јуна 2022. године на сајту Француског института у Србији.

Добитница/добитник стипендије из Србије боравиће у Кући аутора у Ангулему, где ће на располагању имати опремљен смештај и атеље током трајања резиденције, а пројекти који се развијају у току уметничке резиденције биће представљени на изложби у октобру 2022. године.

Детаљне пропозиције конкурса и формулар за пријаву доступни су на интернет страни: https://www.institutfrancais.rs/ukrstene-umetnicke-rezidencije-iz-oblasti-stripa/

За додатне информације, кандидати/киње се могу јавити путем е-мејл адресе: rezidencije@komunikart.rs (за Србију) и maisondesauteurs@citebd.org (за Француску).

Истовремено са конкурсом у Србији, отворен је и конкурс у Ангулему за резиденцијални боравак у Панчеву. Ужи круг кандидата/киња ће одабрати стручна комисија у Ангулему, а одлуку о резиденту/кињи ће донети комисија у Србији сачињена од представника партнера на програму – Француског института у Србији, Града Панчева и Агенције КомуникАрт. Добитник/ца стипендије ће боравити у Панчеву током месец дана у октобру, а своје радове ће изложити на Нова Фестивалу у Панчеву.

Подсетимо, у оквиру посете председника Републике Француске Емануела Макрона Србији, 2019. године је потписан Споразум о сарадњи у области културе и стрипа између француских и српских институција. Пројекат Укрштене уметничке резиденције из области стрипа Србија – Француска је резултат тог Споразума, и подразумева успостављање стрип резиденција између две земље.