У уторак, 5. јула 2016. године у Градској управи одржана је радионица у оквиру пројекта “Јачање капацитета локалних самоуправа у Југоисточној Европи”.

Радионицу су организовали Град Панчево и Национална алијанса за локални економски развој, са циљем да се представницима локалне самоуправе представе резултати и препоруке које су разматране на одржаним фокус групама усмереним на младе из руралних подручја, незапослене преко 50 година, особе са инвалидитетом и цивилни сектор као спону између грађана и Града.

Присутнима су се обратили Предраг Живковић, заменик градоначелника Панчева, Тамара Седлачко Николић, из Урбаног, руралног и социјалног развоја Светске банке и Ивана Богосављевић Чикић, пројектни менаџер у НАЛЕД-у, док је резултате и препоруке представила Маја Тодоровић, стручни консултант у НАЛЕД-у.

Заменик градоначелника Предраг Живковић захвалио се партнерима на пројекту, Светској Банци, Влади Аустрије и Националној алијанси за локални економски развој и рекао:

Овакве активности и двосмерна комуникација су једини пут да дођемо до информација на који начин да Градска управа са својим службама и јавним и јавно-комуналним предузећима буде један стандардизован, модеран и ефективан систем. Реализацијом овог програма ми смо ближе испуњењу тог задатка и веома сам заинтересован да у наставку чујем, да сви чујемо, резултате рада са фокус групама, закључке и смернице.

Пројектни менаџер НАЛЕД-а Ивана Богосављевић Чикић рекла је да пројекат траје до краја године и истакла:

Данашњи циљ радионице је да заједно са градским званичницима и представницима ових група, видимо које то моделе можемо да изнедримо, везане за унапређивање и информисање за њихове посебне потребе, али и потребе грађана.

На радионици су, такође, представници Града, јавних институција, удружења и занитересовани грађани заједно осмислили решења у погледу друштвено одрживог развоја града, интегритета у јавним службама и повећања друштвене одговорности и ангажмана грађана у процесу доношења одлука.
Презентацију резултата и препорука са фокус група можете преузети ОВДЕ.

Наш град учествује у Програму урбаног партнерства Светске банке, који се  реализује се у Албанији, Црној Гори, Хрватској, Босни и Херцеговини и Србији и има за циљ јачање капацитета локалних самоуправа у Југоисточној Европи за ефикасно управљање урбаним развојем, а програм је представљен у фебруару 2016. године, о чему се можете информисати на овом  ЛИНКУ.