Поводом одржавања „59. Великог фестивала фолклора Румуна Војводине – Република Србија“ у периоду од 21, 22. и 23. августа 2019. године у Дому културе „25. мај“ Долово, приређен је пријем градоначелника Саше Павлова у Градској управи града Панчева за припаднике румунских играчких група, уз присуство Валерије Арнауту, извођача/интерпретатора румунске народне музике, новинарке и председнице Румунске фондације за фолклор и Марије Мургоћ, директорке професионалног ансамбла Цара Вранћи (Tara Vrancei) из Фокшанија.

Том прилком градоначелник Саша Павлов је изјавио:

– У ова три дана имаћемо прилику да уживамо у музици и игри великог броја културно-уметничких друштава и осталих извођача и да се упознамо са богатом културом и традицијом, која ће бити представљена на 59. по реду „Великом фестивалу фолклора Румуна Воводине“. Ово је такође и одлична прилика за дружење младих јер повезује села, друштва и афирмише културно наслеђе кроз наступе, чиме доприноси очувању културне баштине Румуна у Војводини.

Панчево се поноси нашом Румунском националном заједницом и свим осталим националним заједницама које живе у миру и слози, љубави и толеранцији, генерацијама уназад. А град који представља дом за велики број људи различитих националности, културе, језика и обичаја, који заједно живе поштујући једни друге у пријатељству, то је богат град.

„Велики фестивал фолклора Румуна Војводине – Република Србија“ је манифестација такмичарског типа. Манифестација окупља културно-уметничка друштва из Војводине која се представљају репертоаром румунског фолклора. Основне категорије такмичара су:
вокални и инструментални солисти, певачке групе / хорови, музички оркестри и фолклорни ансамбли.

Фестивал је основан 1959. године у Уздину. Одржава се једанпут годишње августа месеца на отвореној сцени (осим у случају невремена када се одржава у затвореном простору) и то сваке пете године у Уздину, а у међувремену мења место одржавања. У питању су места из Војводине (претежно Баната) у којима је заступљена румунска национална мањина (Овча, Уздин, Торак, Долово, Ечка, Глогоњ, Локве, Мраморак, Николинци, Владимировац, Банатско Ново село, Барице, Делиблато, Сутјеска, Куштиљ, Јанков мост, Гребенац).

Мисија фестивала је очување културног идентитета румунске националне мањине на територији Војводине, кроз неговање фолклорне традиције војвођанских Румуна.

Такмичарски ансамбли долазе из следећих места са територије Војводине: Овча, Уздин, Торак, Долово, Ечка, Глогоњ, Локве, Мраморак, Николинци, Владимировац, Банатско Ново село, Барице, Делиблато, Сутјеска, Куштиљ, Јанков мост, Гребенац, док су места одакле долазе гости из Румуније Решица (Reșița) и Фокшани (Focşani).