У уторак, 8. марта 2016. године, у Градској управи организован је пријем за хор Панчевачког српског црквеног певачког друштва, а чланове хора дочекали су градоначелник града Панчева Саша Павлов и члан Градског већа задужен за културу Миленко Павлов.

Панчевачко српско црквено певачко друштво освојило је прву награду и стекло титулу лауреата првог степена на XV Међународном фестивалу православних хорова „Каложска Благовест”, које је одржано од 23. до 28. фебруара 2016. године у белоруском граду Гродно.
Певачко друштво представљало је Србију и Српску Православну Цркву у конкуренцији 160 православних хорова, међу којима су се налазили и најбољи хорови из Белорусије, Русије, Украјине, Бугарске, Грузије, Грчке, Пољске, Немачке и других земаља, а наступе хорова оцењивао је међународни жири, који су чинили највећи композитори данашњице.

Градоначелник Саша Павлов честитао је хору на изузетном успеху и чланицама хора пожелео срећан Осми март. Овом приликом, хор је извео и три композиције, међу којим „Достојно јест“ композитора Бондаренка, који је био одушевљен њиховим извођењем у Русији.

Градоначелник је изјавио:

Панчевачко српско црквено певачко друштво је заиста бренд Панчева, јер било која установа, институција, све што постоји тако дуго, као што постоји овај хор, од 1838. године, и у континуитету негује праве вредности и традицију, на један живи начин чува културну, духовну, музичку баштину нашег народа. Ми треба да будемо срећни што је такав један хор основан у граду Панчеву, зато што је захваљујући њему много знаменитих људи не само из поља музике, него из свих области друштвеног деловања, прошло кроз Панчево, било укључено у рад хора, певало у њему, организовало активности хора. Због тога је овај хор заиста велики бренд и мени је драго да су ове године успели и освојили прво место, јер, ако се не варам, пре четири године били су надомак освајања првог лауреата на овом престижном међународном фестивалу у Русији.

Градоначелник је рекао да је град Панчево пружио финансијску помоћ хору како би отишао на ово такмичење, јер је само учешће на том фестивалу велики успех, у тако јакој конкуренцији, а камоли освајање прве награде, и истакао је да је сигуран да ће Град Панчево увек помагати хор колико је у могућности.

Још једна велика вредност нашег хора је што он и даље ради на уздизању културних вредности самог града и зато су веома битни, и за мене као градоначелника, и за цео град. Дани духовне музике, као једна од најпознатијих манифестација, окупља велики број људи, јер ми имамо публику која ужива у таквој врсти извођења.

Диригент хора Вера Царина рекла је:

Велики је успех Панчевачког српског црквеног певачког друштва што је и отишао, као једини српски хор, у Белорусију, али, исто тако, и што се вратио са наградом. Тек када смо се вратили, схватили смо колико је то велики успех и захвални смо Градској управи, која нам је новчано помогла и покрила нам трошкове превоза, који су увек велики, и недостатак средстава је често разлог зашто не можемо да одемо на многе фестивале и такмичења. Такође сам врло задовољна и срећна што смо први пут до сада примљени у Градску управу, иако није први пут да добијемо прву награду, да поменем пре две године Гран при у Нишу, који је међународни велики фестивал. Тиме што нам је Управа помагала, показала је да је препознала наш значај, али смо почаствовани што смо примљени у Градску управу овим поводом. То је велики подстрек за нас и мислим да ће нас на исти начин подржати надаље, а на нама је онај најтежи део посла, а то је да докажемо да ми то заслужујемо.