U ponedeljak, 22. februara 2016. godine, u Maloj sali Gradske uprave grada Pančeva održana je prezentacija realizovanih projekata u srednjim školama u 2015. godini po konkursu za dodelu sredstava u okviru „Programa za unapređenje konkurentnosti srednjih škola putem poboljšanja uslova za izvođenje praktične nastave“. Sredstva za projekte obezbeđena su iz budžeta Grada Pančeva, a u okviru mera aktivne politike zapošljavanja, predviđene Lokalnim akcionim planom za zapošljavanje grada Pančeva za 2015. godinu.

Osim direktora i profesora šest srednjih škola, prisutnima su se obratili članovi Gradskog veća Suzana Jovanović, zadužena za područje rada, zapošljavanja i socijalne politike i Miodrag Radojković, zadužen za obrazovanje.

Članica Veća Suzana Jovanović zahvalila je školama koje su osmislile projekte i uspešno ih realizovale i najavila da će 4. marta biti objavljen javni poziv za 2016. godinu, kao i da je za ovogodišnji konkurs za dodelu sredstava srednjim školama takođe opredeljeno dva miliona dinara i pozvala škole da konkurišu.

Cela priča o smanjenju broja nezaposlenih i o unapređenju kvaliteta radne snage jeste bazično vezana za njihovo obrazovanje i neretko je prisutna priča da naš sistem obrazovanja nije dovoljno praktičan i nije dovoljno savremen. Mi smo iskoristili mogućnost da mimo redovnih sredstava koja pripadaju školama kao obrazovnim institucijama zapravo nađemo mogućnosti da iz drugih izvora, kao što je Lokalni akcioni plan za zapošljavanje, omogućimo da malo pomognemo unapređenju kvaliteta nastave, izjavila je članica Veća.

Gradski većnik Miodrag Radojković istakao je da je grad Pančevo jedna od retkih samouprava koja ima i ovakav Akcioni plan i koja opredeljuje sredstva za opremanje kabineta:

Ja znam koliko to vama znači, jer nemate mogućnost da sa velikim novcem opremate svoje učionice i kabinete za savremenu nastavu, naročito za praktičnu nastavu. Mene posebno raduje što sve ove četiri godine ta inovativnost postoji kod vaših đaka, kod njihovih mentora i kod direktora, koji zajedno sa tim timom učestvuju u ovom Akcionom planu i u ovom konkursu, koji će biti raspisan već od marta meseca. Ta inovativnost se ogleda u tome što vi sa malo novca opremate kabinete učilima i sredstvima koja su primerena 21. veku i što samim tim, obučavajući decu u tim savremenim kabinetima, savremenim sredstvima, omogućujete im, kao što je gospođa Jovanović rekla, izvesnu prohodnost da po završetku srednje škole vaša deca, odnosno naša deca, ti vaši učenici mogu da se uključe nesmetano u rad i da na poslu rade sa savremenim učilima i sredstvima, naročito u privatnom biznisu.

Početkom 2015. godine Grad Pančevo raspisao je javni poziv na koji su konkurisale srednje škole sa ukupno 10 projekata. Savet za zapošljavanje grada Pančeva dao je pozitivno mišljenje za šest projekta, a gradonačelnik grada Pančeva odobrio je sredstva u ukupnom iznosu od 1.962.494,oo dinara za finansiranje sledećih projekata:

1. Gimnazija „Uroš Predić“ Pančevo, projekat opremanja tri učionice videoprojektorima i nabavka tri prenosiva računara, su/finansiranje u iznosu od 378.000 dinara;

2. Muzička škola „Jovan Bandur“ Pančevo, projekat opremanja višenamenskog kabineta, finansiranje u iznosu od 168.902 dinara;

3. Poljoprivredna škola „Josif Pančić“ Pančevo, projekat opremanja veterinarskog kabineta sa adaptacijom prostora, su/finansiranje u iznosu od 375.094 dinara;

4. Škola za osnovno i srednje obrazovanje „Mara Mandić“ Pančevo, projekat opremanja plastenika folijom za pokrivanje, su/finansiranje u iznosu od 47.000 dinara;

5. Medicinska škola „Stevica Jovanović“ Pančevo, projekat opremanja kabineta za ishranu dece i bolesnika, finansiranje u iznosu od 493.498 dinara;

6. Elektrotehnička škola „Nikola Tesla“ Pančevo, projekat opremanja kabineta za praktičnu nastavu i za mašine, su/finansiranje u iznosu od 500.000 dinara.