У среду, 23. децембра 2015. године у Малој сали Градске управе града Панчева одржана је презентација програма и мера спроведених у оквиру Локалног акционог плана за запошљавање града Панчева за 2015. годину, које је Град Панчево, у сарадњи са заинтересованим представницима приватног и јавног сектора, успешно реализовао у овој години. Овом приликом, представљен је и предлог програма и мера активне политике запошљавања за 2016. годину.

Градоначелник града Панчева Саша Павлов истакао је да је Савет за запошљавање града Панчева дао добре резултате имајући у виду да је смањење броја незапослених, односно повећање процента запослених стратешки циљ Владе Републике Србије и, сходно томе, стратешки циљ града Панчева:

– Град Панчево своје основне дужности на овом пољу врши у два правца. Један правац је пре свега једна ефикасна јавна управа која мора да буде на услузи првенствено грађанима, али и бизнис сектору, како би она била први филтер ка стварању једног доброг бизнис окружења, а други правац су овакви директни пројекти, као што су програми и мере у вези са Локалним акционим планом за запошљавање, рекао је градоначелник, истакавши његову изузетну успешност.

Градоначелник је посебно издвојио  Програм за подршку почетницима у бизнису и истакао да је 2015. године ова мера допуњена у циљу сагледавања правих ефеката оваквог утрошка буџетског новца:

– Осим пројеката односно мере самозапошљавања, спроведена је мера помоћи почетницима у бизнису и то пре свега финансијска и књиговодствена помоћ, а људи који спроводе те мере треба да обавештавају локалну самоуправу о ефектима саме те мере. То је надградња мере коју смо имали у претходном периоду управо због тога да би се људи који на овакав начин започну бизнис, да би тај бизнис био одржив, да би могли дуже време да раде и да запосле наше суграђане у будућим годинама.

Чланица Градског већа задужена за подручје рада, запошљавања и социјалне политике Сузану Јовановић рекла је:

– У 2015. град Панчево је скупа за Локални акциони план за запошљавање издвојио 40 милиона динара, с обзиром да смо имали и програме који су започети у 2014. и пренета реализација у 2015. годину, тако је нешто већи износ. Поновили смо мере који су показале успешне резултате, стручна пракса у приватном и у јавном сектору, студентска летња пракса, опремање кабинета у средњим школама, наравно Сајам запошљавања, као једна централна манифестација комплетног нашег Акционог плана, и јавни радови и оно што је спецификум за наш град јесте та мера давања субвенција за почињање сопственог бизниса, коју прати мера правно-финансијског саветовања и књиговодствена услуга. Трајно посао у овој години је нашла 21 особа која је отворила сопствени бизнис, све остале мере су орочене временски, али јесу шанса за младе људе, када је у питању стручна пракса, да стекну прва искуства и да буду заправо конкурентни на тржишту рада.
Чланица Градског већа рекла је да је 2015. године било много више средстава намењених јавним радовима у односу на интересовање, као последица промене законског оквира када је реч о организовању јавних радова, али је, како је истакла Јовановић, значајно да је у јавним радовима било ангажовано 18 лица особа са инвалидитетом.

Када је реч о плановима за наредну годину, чланица Већа изјавила је:

– За 2016. годину оквир нам је сличан, нето износ за нове мере је 35 милиона, имаћемо стручну праксу, студентску летњу праксу, јавне радове само за особе са инвалидитетом, али самозапошљавање је у већем износу и имаћемо нову меру у Локалном акционом плану и то је отварање нових радних места.

Своја искуства са присутнима поделили су корисници субвенција за самозапошљавање у 2014. години. Љиљана Милошевић и Мирослав Калинић.

Љиљана Милошевић, која је добила субвенцију од пола милиона динара за отварање Дома за старе „Оаза среће“, рекла је:

– Желим да се захвалим локалној самоуправи што ми је пружила ту подршку. Добро су нам дошла новчана средства, а такође и стручна књиговодствена помоћ, правна подршка, која нас је целих годину дана била бесплатна. За ових годину дана смо се прилично осамосталили, оснажили и због те подршке коју смо имали.

Мирослав Калинић, који је покренуо фирму која се бави безбедносним системима, видео надзором и алармима, изузетно је задовољан програмом, захваљујући ком је започео посао, а наредне године оствариће партнерство са једном озбиљном компанијом и, како се нада, запослити једно незапослено лице са евиденције Националне службе за запошљавање. Притом, он користи сваку прилику да пренесе своје искуство другима, како би се што више људи заинтересовало за покретање бизниса, јер је Град одличан партнер, који је у току годину дана одличан партнер и подршка предузетнику.