Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić posetila je Srednju mašinsku školu „Pančevo“, koja je jedna od prvih u Srbiji koja je uspešno sprovela dualno obrazovanje. Ona je obišla učionice i razgovarala sa učenicima i profesorima.

Nakon obilaska škole Ana Brnabić je izjavila da će Vlada pomoći izgradnju nove mašinske radionice čija je vrednost 106 miliona dinara, jer i na ovaj način Vlada želi da pokaže da je prioritet Vlade ulaganje u obrazovanje. Sledeće godine osnovaće se i 10 regionalnih trening centara, a jedan će sigurno biti u Srednjoj mašinskoj školi u Pančevu.

Premijerka se zahvalila učenicima i profesorima što su u školi i nedeljom i upoznala ih sa planovima Vlade Srbije o namerama za bolje i kvalitetnije obrazovanje u cilju obezbeđivanja dobrih radnih mesta:

– Poslednji put bila sam u Pančevu u februaru ove godine, do danas se puno toga desilo u ovom gradu. Pre svega otvorena je nemačka fabrika ZF, dogovorena je još jedna velika nemačka investicija Brose. Samo od te dve investicije imaćemo više od 2.000 novih radnih mesta. Lokalna ekonomija, domaća mala i srednja preduzeća su sve jača, a samim tim i postojanje ove Mašinske škole postaje sve važnije. Nije ova škola važna samo za Pančevo, već i za Južni Banat, jer od ovog što se u školi radi korist će imati cela Srbija i ceo region. O Mašinskoj školi sam mnogo toga dobrog čula i drago mi je što sam imala priliku i lično da je posetim, da se uverim u kvalitet rada. Mašinska škola je jedna od prvih koja je počela da primenjuje dualno obrazovanje i iz rezultata pilot projekta videla sam da je čak 80% učenika našlo zaposlenje kod poslodavca kod kojeg je obavljalo praksu tokom školovanja – rekla je premijerka. Obrazovanje je jedno od osnovnih prioriteta Vlade koju vodim. U budućnosti planiramo otvaranje deset regionalnih trening centara po čitavoj Srbiji. Mašinska škola je u planu da bude jedan od tih deset centara. Vlada će podržati izgradnju nove mašinske radionice od 1.800 metara kvadratnih sa potpuno novom opremom kako bi škola mogla da primi još više učenika, kako bi đaci mogli da imaju još bolju opremu na kojoj će raditi tokom školovanja i kako bi mogla da se ostvari još bolja saradnja s privredom. Time bismo svi zajedno doprineli bržem rastu Srbije u budućnosti, zaključila je Ana Brnabić.

Ana Brnabić je izrazila zadovoljstvo što Mašinska škola sarađuje sa preduzećima kao što su Utva, NIS, sa ostalim javnim preduzećima, zatim sa ZF-om i Brose-om, ali i što je nemački MTU izrazio interesovanje da ostvari partnerstvo i saradnju s ovom školom. Takođe, premijerka Srbije ocenila je da je sada stanje u Južnobanatskom upravnom okrugu mnogo bolje nego pre pet godina, jer su stigle brojne strane investicije koje su uticale na čitavu regionalnu ekonomiju, ali je ocenila i da još puno toga treba uraditi i da je zato i došla u Pančevo.

Direktor škole Nenad Dojčinović je izrazio veliko zadovoljstvo posetom premijerke školi:

– Poštovana premijerko, videli ste šta radimo i kako radimo, nadamo se da ćemo tako i u budućnosti nastaviti, izjavio je direktor škole.

Gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov takođe je izrazio zahvalnost premijerki što je posetila Pančevo kako bi se na terenu uverila sa stvarnim stanjem, jer je to najbolji način komunikacije s lokalnom samoupravom, kako bi na licu mesta mogla da uoči i šta je dobro i šta su problemi i kakav je život građana u jednoj lokalnoj zajednici:

– Primetno je da su posete premijerke lokalnim samoupravama pozitivan signal za njihov dalji razvoj. U prethodne četiri godine uspeli smo da stvorimo dobar privredni ambijent za privlačenje investicija, a jedan od doprinosa tome je i kvalitetno obrazovanje. Tema kojom se danas bavimo je dualno obrazovanje u Mašinskoj školi Pančevo i zadovoljan sam što je premijerka imala priliku da se na licu mesta upozna sa uslovima u kojima uče đaci, rekao je Saša Pavlov.

Nakon Mašinske škole premijerka Brnabić i gradonačelnik Pančeva obišli su Pančevački kej, čije se preuređenje planira u narednom periodu.

Premijerku Brnabić dočekalo je više stotina građana i ispred Mašinske škole i na pančevačkom Keju.

Izvor i foto: Pančevo moj kraj